Angajaţii Academiei de muzică, teatru şi arte plastice, în prag de protest după ce ministerul a redus bugetul instituţiei

Angajaţii Academiei de muzică, teatru şi arte plastice, ameninţă cu proteste, după ce ministerul a redus drastic bugetul instituţiei. 

Într-o declaraţie, angajaţii se plâng că Minsiterul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a redus bugetul pentru 2021 cu 22,5% sau cu circa 13 milioane de lei.

„Este o decizie care aruncă în haos procesul educațional artistic din Republica Moldova, cu consecințe incalculabile asupra viitorului următoarelor generații de artiști”, se arată în declaraţia Senatului instituţiei.

În contextul reducerii bugetului, conducerea Academiei spune că „va fi nevoită să modifice planurile de studii, micșorând drastic numărul de ore, ceea ce va avea consecințe nefaste asupra procesului de studii: profesorii – mulți dintre ei  artiști consacrați, nume de referință ce duc faima Republicii Moldova în lume – neavând ore suficiente, vor fi constrânși de a căuta alte activități pentru a-și suplini veniturile, iar studenții, neavând profesori, vor pleca la studii în alte țări, și acolo și vor rămâne”.

Totodată, senatul instituţiei menționează că procesul de distribuire a alocațiilor bugetare între universități a fost lipsit de transparență, iar conducerea Academiei nu a fost informată nici astăzi despre cifra de referință de finanțare pentru un student echivalent.

 

În acest context, angajaţii Academiei de muzică cer revizuirea deciziei defectuoase şi alocarea sumei necesare pentru bugetul instituţiei.

În caz contrar, reprezentanții Academiei de muzică, teatru şi arte plastice vor ieşi la proteste în stradă.

 

 


Preluat de la: Publika.md