Analistul român Ion Cristoiu, despre unire: "De fapt ei vor să vă cucerească"

„Cunoscînd bine atitudinea românilor, este impropriu spus unire, de fapt ei vor să vă cucerească. Să nu vă imaginați acum că în mentalitatea de la București – este: „vrem să ne unim!”. Unire înseamnă egalitate, da?

E ceva asemănător nemților din Germania Federală care nu s-au unit cu cei din Est, ci pur și simplu i-au luat. Dacă observați nu se spune că în urma unirii va fi Moldova mare, ci va fi România mare. Nu se spune că veți fi o federație alcătuită din România și R Moldova. Sînteți o bucățică care trebuie „halită”. Cel puțin în viziunea omului simplu, asta înseamnă unirea”, a relatat Ion Cristoiu.

Analistul politic a mai spus că marea problemă a României față de Moldova a fost faptul că după Marea Unire, Moldova a fost tratată ca una din provinciile de surghiun în România.

„Primirea românilor eliberatori nu a fost chiar așa de primire, mă rog, propaganda noastră.., dar în documente se vede că mulți dintre moldoveni nu erau încîntați de venirea trupelor românești, nu neapărat pentru că erau cu rușii”.

Ion Cristoiu a mai remarcat că la București nu se discută ca despre un proiect fezabil.

„La noi dacă și se discută, este o temă periferică a unor partide, care din cînd în cînd ne putem vorbi despre corupție, despre sărăcie și mai zic: „hai să ne unim cu Republica Moldova”. În România asta nu e subiect, m-ați auzit pe mine vreodată abordînd tema unirii? Din cînd în cînd la noi există un patriotism pe care eu îl numesc „de ițari”, eu nu-l suport naționalismul ăsta”, a precizat Cristoiu.


Preluat de la: Noi.md