Amenzi pentru cei care nu luptă cu răspîndirea ambroziei. Ce sume prevede legislația

Pentru a preveni extinderea ambroziei și pentru a o elimina de pe terenurile intravilane și extravilane, Codul Contravențional al Republicii Moldova impune obligații stricte proprietarilor, deținătorilor și administratorilor de terenuri, notează Noi.md.

Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni financiare substanțiale, care pot ajunge pînă la 6000 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit prevederilor legale, proprietarii sau administratorii de terenuri au datoria de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei în perioada cuprinsă între răsărirea acesteia și apariția primelor inflorescențe.

Aceste lucrări trebuie să fie realizate cu responsabilitate și eficiență, pentru a preveni răspîndirea polenului alergizant.

Autoritățile administrației publice locale sînt responsabile pentru identificarea terenurilor, unde crește palnta, și pentru transmiterea somațiilor către proprietarii sau deținătorii acestora.

Ulterior, se efectuează verificări și se constată nerespectarea obligațiilor legale în privința ambroziei de către personal împuternicit.

Există mai multe metode eficiente de combatere a ambroziei, printre care cosirea manuală sau mecanică, aplicarea de erbicide sau distrugerea manuală a focarelor izolate.


Preluat de la: Noi.md