Săptămîna trecută, Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts a anunțat că patru orașe (Douglas, Oxford, Sutton și Webster) sînt acum considerate în zona de risc critic pentru o boală neuroinfecțioasă numită Encefalomielita ecvină estică (EEE). Acest lucru se întîmplă după ce virusul, pentru prima dată după aproape cinci ani, a fost detectat la om.
Spre deosebire de alte boli care de obicei sînt răspîndite de țînțari, cum ar fi malaria sau febra dengue, EEE nu afectează atît de des oamenii. Virusul circulă de obicei între țînțarii Culiseta melanura și păsările care trăiesc în mlaștini de apă dulce. Dar, uneori, acești țînțari infectați sau alte animale care s-au hrînit cu păsări infectate, mușcă oamenii.
Medicii i-au sfătuit pe oamenii care locuiesc în aceste zone să ia măsuri de precauție, cum ar fi utilizarea soluțiilor împotriva insectelor, purtarea hainelor cu mîneci lungi, curățarea surselor de apă stătătoare din apropierea locuințelor. De asemenea, a fost introdusă o oră marțială – oamenii sînt sfătuiți să rămînă în casă în zori și la asfințit, cînd țînțarii sînt deosebit de activi. Activitățile în aer liber se recomandă a fi încheiate pînă la ora 18:00 în septembrie și la ora 17:00 în octombrie. Aceste recomandări vor rămîne în vigoare pînă la primul îngheț puternic, potrivit publicației locale Worcester Telegram & Gazette.
EEE se caracterizează prin inflamarea creierului și a măduvei spinării. Pacienții prezintă febră, dureri de cap, vome, crampe, frisoane și chiar paralizie. Aproximativ o treime dintre pacienții cu EEE nu supraviețuiesc, restul fiind incapabili să scape de simptomele bolii pentru o lungă perioadă de timp după vindecare. Agentul patogen se află pe lista agenților patogeni care pot fi utilizați ca arme biologice.
Preluat de la: Noi.md