Ambasada Azerbaidjanului în Moldova a calificat atacurile Armeniei împotriva civililor din Ganja ca fiind genocid

Ambasada Azerbaidjanului în Moldova a calificat atacurile Armeniei împotriva civililor din oraşul Ganja ca fiind genocid. Potrivit autorităţilor de la Baku, printre victimele conflictului armat din Karabahul de Munte sunt oameni nevinovaţi, inclusiv copii.

În data de 11 şi 17 octombrie, armata armeană a lansat două atacuri cu rachete asupra unui cartier rezidențial din Ganja. Mai multe blocuri şi case au fost făcute una cu pământul. 23 de oameni, printre care şi trei copii au murit, iar 82 de persoane au fost rănite.

Zeci de cetăţeni azeri stabiliţi în ţara noastră au depus flori la Ambasada Azerbaidjanului şi au ţinut un minut de reculegere. Aceştia povestesc cu lacrimi în ochi despre cele întâmplate:

„Când copiii mor în aşa mod, atunci când dorm ca îngeraşii şi brusc peste ei cad rachete şi bombe, care este vina lor?”.

„Este un adevărat genocid. Soldatul nu a apasat butonul din proprie inițiativă, el a primit ordin de la ministrul Apărării sau de la preşedinte. Armenii pot să trăiască în Karabahul de Munte, nu sunt probleme. De ce aici în Moldova trăim împreună cu armenii şi nu avem conflicte?”.

Ambasadorul Azerbaidjanului spune că atacul asupra oraşului Ganja a fost unul premeditat şi cere sprijinul comunităţii internaţionale.

„Autorităţile azere cer comunităţii internaţionale să atragă atenţia la acest act de vandalism, la acest act terorist din partea Armeniei şi ca aceste acţiuni să fie stopate”, a declarat Gudsi Osmanov,  ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova.

La eveniment a participat şi deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu: „Noi condamnăm aceste acte de violenţă faţă de oamenii paşnici. Susţinem Azerbaidjanul în acel scop de a reunifica ţara, ce ţine de integritatea teritorială şi ne dorim ca acest conflict să se încheie cât mai repede”.

Potrivit istoricilor, conflictul din Nagorno-Karabah seamănă izbitor cu diferendul transnistrean.

„Între noi şi Karabahul de Munte sunt foarte multe similitudini culturale, istorice, politice şi altele”, a spus Ruslan Şevcenko, doctor în istorie.

În replică, autorităţile armene au declarat de mai multe ori că nu au atacat oraşul azer Ganja. De la reînceperea conflictului din Karabahul de Munte, în data de 27 septembrie, au fost încheiate trei armistiţii, încălcate la scurt timp după semnare. Conform diferitor surse, numărul victimelor de ambele părţi se ridică de la câteva sute la câteva mii. În Republica Moldova locuiesc aproximativ 5.000 de cetăţeni azeri. Majoritatea au venit în ţara noastră la începutul anilor 90.


Preluat de la: Publika.md