Alexandru Tănase: „Reformarea” Curții Constituționale ascunde intenția de a o transforma într-o „instanța butaforică”

„De la un an de la căderea regimului Plahotniuc, reforma justiției nu a făcut niciun pas, iar aceste modificări legislative pe acest segment ar fi fost făcute cu un interes”

Alexandru Tănase spune că procedurile și instituțiile din justiție sunt exact aceleași care erau și anul trecut, cu excepția modificărilor la legea procuraturii și la legea Consiliului Superior al Magistraturii, legislația este cam aceeași. Expertul spune că chiar și aceste modificări, nicidecum nu pot fi calificate ca fiind reforme.

„Ele mai degrabă urmăreau scopul de a prelua controlul asupra acestor instituții, de cât de a le reforma. Modificările la Legea Procuraturii au fost „desființate” mai întâi de Comisia de la Veneția, iar mai apoi de raportul comun al OSCE/ODIR. Recent ele au fost invalidate de Curtea Constituțională. Modificările la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în special modul în care au fost selectați cei patru noi membri ai CSM, au trezit criticile Comisiei de la Veneția. S-a ajuns până acolo încât Comisia a solicitat autorităților moldovenești să suspende punerea în aplicare a modificărilor legislative din decembrie 2019 – ianuarie 2020.

Acestea sunt cam toate „reformele” care s-au făcut în acest an. Justiția moldovenească face și astăzi ceea ce știe ea mai bine să facă, și ce de fapt a făcut în ultimii 20 de ani. Recentă declarată a directului oficiului BERD în Moldova, Dna Angela Sax referitoare la tentativele de expropriere a investitorului olandez care operează Portul Internațional Giurgiulești, demonstrează că lucrurile în linii mari, au rămas neschimbate”, a punctat fostul ministru al Justiției.

INSTANȚĂ BUTAFORICĂ

Alexandru Tănase afirmă că la alte capitole, lucrurile nici măcar nu stagnează, ci degradează. „Mă refer la inițiativele populare de a „reforma” Curtea Constituționala, în spatele cărora stau intențiile de amputare a competențelor acesteia, transformând-o într-o instanța butaforică.

Atunci când vorbim de reforma justiției, trebuie să răspundem la două întrebări principiale: „ce anume vrem să schimbăm” și „cum o vom face?” Toată această demagogie pe care o auzit-o în ultimul an, despre „scăpatul din captivitate”, „asigurarea transparenței”„vetinguri” și despre viitorul luminos care va surveni inevitabil după finalizarea reformei judiciare, nu poate substitui răspunsurile foarte clare la aceste două întrebări. Dacă vom răspunde în cunoștință de cauză la întrebarea „ce anume vrem să schimbăm?”, vom constată că tot ce se face pe domeniul justiției, nu are cum să conducă la rezultatul anunțat. Pentru că, rezultatul anunțat este diferit de cel dorit.

Noțiunea de justiție, este indispensabil legată de noțiunea de drept și morală. Atâta timp cât jocurile în justiție le fac cam aceleași grupuri de interese, cale le-au făcut în ultimele decenii, nici o reforma nu va da nici un rezultat”, a mai precizat acesta.

Fostul judecător al CC afirmă că totul se va reduce, că de obicei, „la o ordinară mutilare de legislație”.

Alexandru Tănase mai punctează decuplare acestora de sistemul decizional, este imposibilă fără un consens politic general și o fermă voință politică. „Astăzi aceste elemente lipsesc cu desăvârșire și nu văd nici o premisa că lucrurile se pot schimbă radical în viitorii câțiva ani. La fel de trist stau lucrurile și cu cea de a două întrebare „cum să o facem?”. Bunele intenții, și abilitatea de te face simpatic pe platourile de la diversele talk-showuri, sunt absolut insuficiente pentru a răspunde la această întrebare. Populismul abundent de care am avut parte în ultimul an, nu doar dăunează, dar compromite iremediabil bunele intenții (bineînțeles, atunci când ele există). Pentru a răspunde la întrebarea „cum să o facem?”, este necesară cunoașterea multidimensională a problemelor din justiție, iar la acest capitol, lucrurile din păcate stau prost de tot”, a conchis Tănase.

Anterior, guvernarea Chicu a declarat că reforma justiției este un lucru primordial pentru Guvern și va face tot posibilul pentru a face pași fermi în acest sens.

unimedia.info


Preluat de la: Timpul.md