Alegeri sub tensiune azi în Franța

Întrebarea rămîne dacă RN va cîștiga majoritatea necesară formării unui guvern, scriu Reuters și AFP. Primele rezultate estimate de sondaje vor apărea la ora locală 20.00 (21.00, ora Moldovei), imediat după închiderea urnelor, transmite Hotnews.

Extrema dreaptă condusă de Marine le Pen și Jordan Bardella speră să cîștige a doua rundă a alegerilor parlamentare de azi din Franța și să o facă cu un scor suficient de mare pentru o majoritate – și un guvern prin care să-și pună politicile în aplicare.

Formațiunea politică a cîștigat primul tur al alegerilor parlamentare cu o treime din voturi, conturînd posibilitatea ca extrema dreaptă să conducă un guvern francez pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Însă, după o serie de retrageri tactice de candidaturi din partea partidelor principale, menite să stimuleze candidatul cel mai bine plasat pentru a învinge extrema dreaptă, mai multe sondaje au preconizat o scădere a numărului de locuri pe care RN le-ar putea obține.

Multe vor depinde de decizia personală a alegătorilor, pe care partidele i-au îndemnat pînă în ultimul moment: „Mergeți la vot!”.

Ce se întîmplă dacă nu există niciun acord

Este posibil ca niciunul dintre cele trei grupuri – extrema dreaptă, alianța de centru a lui Macron sau stînga – să adune suficiente mandate parlamentare pentru a guverna singur, pentru a ajunge la un acord de coaliție sau pentru a oferi asigurări că poate conduce un guvern minoritar viabil.

Într-un astfel de caz, Franța ar risca o paralizie politică, cu o legislație redusă sau inexistentă și un guvern interimar care să gestioneze treburile cotidiene de bază.

Ar putea demisiona Macron?

Pînă în prezent, Macron a exclus această posibilitate, dar ea ar putea deveni mai atractivă pentru el în cazul în alternativa ar fi paralizia politică. Nici parlamentul, nici guvernul nu pot forța însă un președinte să demisioneze.

Un lucru cert este că constituția prevede că nu pot avea loc noi alegeri parlamentare pentru încă un an, astfel încît un vot repetat imediat nu este o opțiune.


Preluat de la: Noi.md