ALEGERI SUA 2020. Numărarea voturilor în America a luat o pauză. S-ar putea să dureze mai multe zile până vom afla câștigătorul

S-ar putea să nu știm rezultatul timp de zile, deoarece voturile poștale decisive sunt încă numărate, informează BBC.

Biden l-a depășit pe Trump în Michigan, la circa 89% dintre voturi centralizate. Diferența acum e de aproape 7.000 de voturi.

New York Times: Biden a câștigat până cu o marjă copleșitoare voturile prin corespondență din Pennsylvania. Dacă ar păstra aceeași marjă în continuare, atunci Biden ar câștiga statul.

Situația pare că va fi decisă funcție de rezultatele din Wisconsin (10 voturi în Colegiul Electoral), Michigan (16), Pennsylvania (20), Carolina de Nord (15), Georgia (16) și Nevada (6)

*
Trump: „Fără îndoială este cea mai târzie conferință de presă pe care o avem. Vreau să mulțumesc poporului american pentru susținerea mare. Milioane de oameni au votat. Se încearcă devalidarea votului acestor oameni. Mulțumesc primei doamne, familiei mele și vicepreședintelui Pence, pentru susținere. Ne pregătim pentru o mare sărbătoare. Suntem pregătiți să luăm totul.

Rezultatele sunt fenomenale și vom sărbătorii. Este un mare succes. Oamenii au votat într-un număr record pentru a susține mișcarea noastră. Am câștigat state pe care nu ne așteptam să le câștigăm. În Florida am câștigat la un scor uriaș. Am câștigat Ohio, Texas, la o diferență de 700.000 de voturi, fără a fi incluse voturile prin corespondență. Am câștigat Georgia, avem un avans consistent, nu au cum să ne bată. Am câștigat și Carolina de Nord.

Privitor la Arizona, cineva a declarat că a obținut victoria? Nu cred! E posibil, dar e clar că noi am primit un număr mare de voturi.”

Van Jones (democrat pentru postul CNN): „Multă lume suferă și este speriată astăzi în Partidul Democrat”

Alegerile prezidențiale din SUA se apropie de final, secțiile de votare s-au închis după cel mai tensionat scrutin din istoria recentă a americanilor. Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul.

Cele șase state cheie

Cursa pentru președinția americii este de cele mai multe ori decisă în câteva state cheie. Este vorba de
Florida – unde Trump a fost declarat câștigător,
Ohio Trump este declarat câștigător,
Pennsylvania Trump conduce cu 56% vs 42% Biden, după numărarea a 65% din voturi,
Georgia – Trump conduce cu 52% vs 46%, după numărare a 87% din voturi,
Michigan – Trump conduce cu 53% vs 44% după numărarea a 94% din voturi,
North Carolina – Trump conduce cu 50.1% vs 48,7% după numărarea a 94% din voturi.

Mai jos o listă detaliată cu „swing states” – majoritatea par a fi câștigate de Trump, Biden are doar câteva mici victorii.

Joe Biden a ieșit cu un discurs neobișnuit pentru a bloca anunțarea victoriei de către Trump. Trump: Vor să fure alegerile!

În mod cu totul neobișnuit pentru o seară a alegerilor, Joe Biden a ieșit în fața presei cu un scurt discurs menit să blocheze planul lui Donald Trump de a-și anunța victoria în alegeri înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor. „Suntem pe cale să câștigăm, păstrați-vă credința!”, a spus Biden.

Donald Trump a anunțat și el că urmează să se adreseze națiunii și s-a plâns că „democrații vor să fure alegerile”.

Disperare în tabăra democraților

Pe măsură ce statele pe care mizau democrații se „înroșesc” pe harta rezultatelor și trec în contul lui Trump, în tabăra democraților se simte o dezamăgire uriașă.

Adjunctul șefului de campanie al lui Joe Biden, Rufus Gifford, a postat pe Twitter anunțul sec: „O să câștigăm”, ocazie pentru simpatizanții democrați să își exprime disperarea dată de faptul că Donald Trump pare să se poziționeze ca învingător al alegerilor. „Retrăiesc momentul 2016”, scrie unul dintre comentatori, ”este îngrozitor că jumătate din țară a votat cu monstrul ăla”, comentează altul.

Presa americană scrie că deși rezultatele parțiale ale votului direct pot să îl favorizeze pe Donald Trump, trebuie așteptată și numărarea voturilor prin corespondență.

Simpatizanții democraților au preferat această metodă de vot, motiv pentru care s-a și înregistrat o prezență record la alegeri, în timp ce susținătorii lui Donald trump au fost încurajați să se prezințe la urne în persoană.

Statele americane numără aceste voturi exprimate diferit în multe feluri diferite, motiv pentru care în state cheie precum Florida sau Texas, unde conduce Donald Trump, rezultatele ar putea fi schimbate de voturile prin corespondență.

Hispanicii au votat împotriva lui Biden

Una dintre surprizele acestei runde de alegeri este numărul mai mare de hispanici decât în 2016 care au votat cu Donald Trump. Potrivit unui exit poll realizat de CNN, în câteva dintre statele cheie, actualul președinte a obținut mai mult de 2 din 5 voturi în rândul comunității latino, mult mai mult decât în 2016.

Joe Biden a pierdut susținerea hispanicilor în Georgia și Ohio, două dintre statele cele mai importante ca număr de electori, fiind votat doar de 25% dintre aceștia, față de 40% câți au votat pentru Hillary Clinton în 2016.

În schimb, Biden a mobilizat la vot mai mulți alegători sub 30 de ani.

Donald Trump conduce la numărătoarea din Florida, unul dintre statele cheie, care oferă 29 de voturi electorale.

La votul popular, conduce Donald Trump cu 50,4%, în timp ce candidatul democraților are doar 48,3%.

Voturile numărate sunt cele din statele din sudul și estul SUA, unde s-au închis secțiile de votare.

În statele cheie pentru victoria finală, Florida, Pennsylvania, Ohio, Texas, Georgia, nu s-a încheiat numărarea voturilor.

Donald Trump, aflat la Casa Albă în ciuda contestatarilor care au spus că este ilegal ca în noaptea alegerilor staff-ul unui candidat să folosească logistica administrației prezidențiale, a postat pe Twitter un mesaj de bucurie:

„Stăm foarte bine în toată țara! Vă mulțumesc!”


Preluat de la: Timpul.md