Alegeri primare la New Hampshire. Trump se îndreaptă ferm spre victorie

Statul-simbol

De ce-s așa de importante alegerile primare din New Hampshire? Acest stat este unul destul de grăitor pentru restul teritoriului SUA. Istoricește, el reflectă situația politică americană în general, și se evidențiază printre celelalte state prin poziția destul de conservatoare. Anume de aceea el poate fi numit simbolul sistemului preelectoral american. Americanii îl numesc «Stat de granit», adică este un stat stabil și neclintit în pozițiile sale politice.

Alegerile primare republicane reprezintă lupta între două persoane. Este lupta între fostul președinte Donald Trump și fostul ambasador SUA la ONU Nikki Haley, după ce guvernatorul Floridei Ron Desantis a părăsit cursa. Trump a obținut o victorie fermă la Iowa, dar sondajele arată , că avantajul său în Statul de granit era mult mai mic. Și acum Trump a obținut o victorie majoritară la New Hampshire. A fost un semnal puternic, că Haley, ultima pretendentă reală, a fost învinsă și deci Trump va învinge în nominalizarea Partidului republican.

Victoria lui Trump în Statul de granit, aproape sigur, i-a consolidat statutul de candidat al Partidului republican, dar să fie asta o noutate bună pentru Joe Biden? Desigur nu, căci revanșa va fi devastatoare pentru democrați, reieșind din politica lor neinspirată în domeniul migrației.

Ea încă va mai lupta

Dar Nikki Haley nu cedează. După Iowa ea a declarat că locul trei obținut de ea a transformat cursa dintre ea și Trump în cursa a două persoane. După New Hampshire aceasta seamănă cu o cursă în singurătate – și Haley nu este omul, politicianul care să decidă soarta acestor alegeri fatidice.

După închiderea secțiilor de votare New Hampshire Haley l-a felicitat pe Trump cu victoria, dar a insistat, că are în aceste alegeri un rol decisiv. Vorbind în fața unui grup de adepți entuziasmați după ce au fost făcute totalurile, ea a promis să continue participarea la cursa preelectorală în Carolina de Sud, pe 24 februarie. Și că va participa la cursă cel puțin inclusiv în așa-numita Super Marți – 5 martie (în jargonul politic american, acesta este numele dat zilei de marți de la finele lunii februarie sau începutul lunii martie într-un an electoral prezidențial, atunci au loc alegerile primare în majoritatea statelor – nota red.).

Haley a criticat Comitetul național al Partidului republican (RNC) după îndemnul la «unire în jurul lui Trump ca posibil candidat ». Anterior, ea e declarat că nu va fi vicepreședintă în echipa lui Trump, dacă acesta va fi nominalizat de Partidul republican din SUA. În ultimul timp, Haley a început să-l critice mai mult pe ex-președintele Donald Trump, cu trimitere la cei 77 de ani ai lui ca argument pentru atacuri.

La New Hampshire Haley a avut tot ce era necesar pentru o victorie. Ea a promovat o campanie activă, în speranța că republicanii din Nord-Est vor prefera varianta ei de politică republicană. Conform informațiilor CNN, Haley și adepții săi a cheltuit cam de două ori mai mult ca echipa lui Trump. Regulile permiteau și participarea candidaților independenți. Și totuși ea a pierdut.

Și astfel a scăpat cea mai bună șansă a sa la victorie. Rezultatele sondajelor arată și mai sumbru în Carolina de Sud, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, care au o importanță enormă. (Urmează Nevada, dar acolo e o dezordine totală: vor avea loc și alegeri primare, și caucus-uri. Haley s-a concentrate pe alegerile primare, Trump – pe caucus). Haley a fost guvernatoarea Carolinei de Sud, dar se pare că alegătorii de acolo în prefer, în majoritate, pe Trump. Conform recentului sondaj Five Thirty Eight, Trump are în Carolina de Sud 62 % contra 25 % ale adversarei. Și e puțin probabil ca rezultatele scrutinului să difere cardinal de aceste date.

La New Hampshire ea a cheltuit zeci de milioane e dolari și a obținut sprijinul guvernatorului acestui stat republican popular, însă alegătorii independenți și o mare parte a absolvenților colegiilor nu au fost suficienți pentru a-i asigura victoria.

Acum Haley așteaptă nerăbdătoare alegerile preliminare în statul său natal Carolina de Sud, care vor avea loc în februarie.

«Alegătorii Carolinei de Sud nu-și doresc o coronare, ei își doresc alegeri », — le-a spus ea adepților săi din New Hampshire .

Însă în Carolina de Sud sondajele arată pentru Haley și mai prost ca la New Hampshire , și dacă ea va continua cursa, New Hampshire poate deveni apogeul campaniei sale.

Pentru a continua lupta, trebuie să continue donațiile pentru campania ei electorală. Dar nu există garanții: chiar dacă deocamdată e binișor, distanța dintre ea și nominalizare nu se reduce, din contra – crește, deoarece conform sondajelor Trump este lider ferm în multe dintre statele rămase.

Dacă ea se va menține pe linia de plutire, revenirea sa în statul natal ar putea fi nu foarte caldă.

Mai departe – peste tot?

Și iată că în sondajele naționale Trump este lider cu peste 50 de puncte, și deocamdată el învinge în cursă. Principalul e ca el să fie în viață. Atunci victoria e în buzunarul său, putem conchide.

Iowa, New Hampshire … Și toate următoarele state în calendarul alegerilor republicane primare , arată sondajele, înclină în favoarea lui Trump chiar mai mult ca New Hampshire. De aceea putem presupune, că marșul său spre nominalizare se va transforma degrabă într-un atac extins.

Cu fiecare scrutin, adevărata stare a lucrurilor devine evidentă. Luni în șir sondajele arătau că Partidul republican este în continuare partidul lui Donald Trump. Loialitatea electoratului său este de neclintit , în ciuda dramelor care-l însoțesc – și juridice, și politice. Populismul său conservator răspunde cerințelor alegătorilor, la fel și atenția lui pentru chestiuni ca imigrația, criminalitatea și energetica.

O revanșă cu președintele Joe Biden, care probabil va reprezenta Partidul democrat, pare din ce în ce mai probabilă.

***

Despre ce ne vorbește asta? Despre aceea, că America va avea de trecut prin încercări grele. O așteaptă ani, în care provocările aruncate altă data de ea vor părea copilării în comparație cu problemele interne. Ani în care națiunea americană trebuie să aleagă între progresismul orb și tradiționalismul dur, între revenire la rădăcini, la ideile fondatorilor, și următorul val de dezumanizare, dezindustrializare, devalorizare spirituală a societății. În această controversă rolul lui Trump capătă un rol istoric important, căci anume de el depinde dacă SUA vor deveni din nou lider al lumii civilizate, sau vor dispară în neant împreună cu idealurile democrației, și idealurile republicii templierilor vor ceda locul provocărilor apocaliptice ale epocii militariste, care pune la îndoială viitorul omenirii civilizate.

Veaceslav Matveev


Preluat de la: Noi.md