Alegeri în 77 de țări în a. 2024: să învingă oare în ele inteligența artificială?

În a.2024 lumea se teme de informația în exclusivitate falsa, plăsmuită cu ajutorul inteligenței artificiale.

Acest an este considerat electoral prin excelență, căci 77 de țări, adică o treime a lumii, vor desfășura alegeri naționale: Regatul Unit, Mexic, Venezuela, Algeria, India, Senegal, Africa de Sud, Rusia și Statele Unite… Alegerile vor afecta cca 4,1 miliarde de oameni sau mai bine de jumătate din populația planetei, dat fiind că 51% din ea locuiește în țările în care se vor desfășura alegeri în acest an.

38 de țări își vor alege președinții în a. 2024, 39 de țări vor vota în cadrul alegerilor parlamentare. Este o cifră fără precedent, chiar dacă rezultatele unor alegeri în unele țări vor fi predeterminate de lipsa transparenței lor în general.

Aceste alegeri se vor desfășura într-un context geopolitic și economic turbulent, caracterizat de conflictul dintre Rusia și Ucraina, războiul dintre Israel și HAMAS, cu urmările-i regionale, precum și de încetinirea creșterii economice globale. Plus la toate, observatorii cred că cea mai gravă amenințare este dezinformarea și manipularea asociate cu boom-ul inteligenței artificiale.

Obama și Trump…

În a. 2008 Barac Obama a devenit primul președinte, cu care a fost asociată descoperirea oportunităților Facebook în campania sa electorală. Azi nu mai este nouă influența tehnologiilor digitale și manipularea acestora. În a. 2016 prima descoperire evidentă a fost ceea ce ulterior s-a numit „scandalul Cambridge Analytica”. Și în anii anteriori, candidații și partidele lor contribuiau la schimbarea landșaftului politic. În a. 2017 cel mai notabil dintre aceștia a fost fostul președinte și candidat Donald Trump, primul președinte SUA influent pe Twitter, acuzat că a manipulat conținutul creat cu ajutorul inteligenței artificiale. Comitetul național al Partidului republican a recunoscut utilizarea instrumentelor inteligenței artificiale pentru crearea publicității, subliniind dependența de aceste tehnologii, în creștere printre politicienii importanți.

În a. 2020 au dominat temerile privind influența tehnologiilor digitale asupra democrației. Anume aceasta plasează inteligența artificială în centrul atenției în perioada alegerilor prezidențiale și parlamentare în SUA în a. 2024, din cauza temerilor că ea ar putea influența alegătorii.

În SUA alegerile întotdeauna au constituit o arenă pentru inovațiile strategice și confruntarea ideologică.

În ultimii ani, dezvoltarea tehnologiilor digitale desigur va juca un rol important în numeroasele campanii, mai ales dacă ținem cont de faptul că intersectarea tehnologiilor și a politicii devine tot mai importantă și pune întrebări critice privind corectitudinea alegerilor și oferă posibilitatea contestării lor.

Deepfakes… Interferența externă

Temerile privind influența tehnologiilor asupra procesului electoral iau amploare în toată lumea. Înainte de toate, asta se referă la posibilitatea imixtiunii străine în procesele electorale, asociate cu propagarea dezinformării prin platformele rețelelor de socializare. De aceea multe țări se ciocnesc cu probleme fără precedent în menținerea integrității propriilor sisteme, considerate democratice. Tehnologiile și platformele digitale, care facilitează diseminarea informațiilor, facilitează manipularea comportamentului indivizilor, creează o dilemă din cauza temerii că alegătorii nu vor putea lua decizia corectă.

Instrumentele inteligenței artificiale, accesibile anterior doar cercetătorilor, inginerilor sau dezvoltatorilor, acum pot fi accesate de publicul larg, deseori gratuit. Popularizarea unor instrumente generative, cum ar fi ChatGPT sau Midjourney, a făcut mai ușoară crearea și distribuirea de conținut extrem de realist, voci false, fotografii și videoclipuri numite „Deepfakes”, create în secunde numărate.

În a.2023 au fost falsificate unele spoturi, care au devenit virale. Îl putem vedea pe Papa de la Roma care se plimbă pe străzi într-un sacou Gucci, pe Emmanuel Macron care chipurile a înfăptuit un serviciu catolic la o demonstrație împotriva reformei pensiilor din Franța, sau pe Donald Trump în cătușe.

Acum pe rețelele de socializare circulă spoturi video, în unul dintre care Trump apare în chip de clovn după ce Biden l-a numit așa într-un discurs. Pe de altă parte, circulă o înregistrare video, în care Biden arată pierdut și nu poate găsi drumul spre casă după ce este a intrat în alimentara vecină după o franzelă.

Temerile în alegeri provin nu doar din interior, amenințările externe sporesc în progresie geometrică. În teorie, hackerii și armatele cibernetice asociate cu organizații și partide naționale sau străine, sau chiar anumite țări, ar putea folosi inteligența artificială pentru a uzurpa identitatea politicienilor americani sau altora. Aceasta creează confuzie alegătorilor, subminează încrederea față de procesul electoral. Amenințarea digitală, provocată de extinderea informațiilor false țintite, permite algoritmilor avansați să vizeze exact alegătorii, și astfel să sporească influența dezinformării și manipularea opiniei publice. Conform celor mai recente date statistice din SUA, peste 50% dintre americani cred că falsificarea cu ajutorul inteligenței artificiale va avea urmări pentru alegerile prezidențiale din a. 2024.

Cursa legislativă pentru inteligența artificială în campaniile electorale

Se pare că pentru a contracara aceste mecanisme și pericole este nevoie să se lucreze la crearea legislației respective, în opinia tuturor personajelor, de la dezvoltatorii de tehnologii la politicieni. Autoritățile se grăbesc să introducă garanții, iar așa state ale SUA, ca Minnesota, adoptă legi privind urmărirea penală a celor care comit escrocherii în scopul discreditării candidaților.

Dar în ciuda acestor propuneri, problema este în continuare complexă din cauza dezvoltării rapide a tehnologiilor digitale, care depășesc capacitatea cadrului de reglementare de a li se adapta. Iată de ce unii membri ai Congresului SUA s-au arătat neliniștiți de potențialul inteligenței artificiale de a incita la violență și a spori dezbinarea alegătorilor americani. De aceea unii găsesc că e necesar ca vigilența și educația să fie îmbinate cu legislația adoptată.

După apariția ChatGPT acum un an, unicul lucru de care putem fi siguri pe viitor este creșterea software-ului de inteligență artificială. Va învinge oare în alegeri inteligența artificială, mai ales că alegerile americane adesea devin laboratoarele noilor tehnologii?

Anul 2024 deja este un an electoral în cadrul inteligenței artificiale, cu un duel între ChatGPT și concurenții care se organizează și încearcă să domine parțial domeniul digital.

Din partea redacției. În acest an vom avea alegeri prezidențiale și în Republica Moldova. Și noi deja vedem, că temerile autorului articolului privind extinderea falsurilor diplomatice afectează și landșaftul politici moldovenesc: foarte frecvent, pe rețelele de socializare apar spoturi video, în care președinta Moldovei face declarații dubioase. Deocamdată, acestea au un caracter evident satiric și pot fi lesne deosebite de cele reale. Dar cine poate garanta, că odată cu apropierea alegerilor falsurile tot mai sofisticate și mai provocatoare nu vor invada spațiul nostru informațional, iar victimele lor vor deveni personalități politice de prim rang? Aici multe vor depinde de cetățenii înșiși – vor crede tot ce le oferă rețelele sociale, sau vor fi critici cu privire la orice informație și vor verifica fiabilitatea acesteia.


Preluat de la: Noi.md