ALARMANT. În Moldova, fiecare a patra persoană bolnavă de COVID-19 este lucrător medical

Fiecare a patra persoană infectată cu noul coronavirus în Moldova este lucrător medical, iar numărul creşte alarmant de la o zi la alta. Din totalul de 6.138 de pacienţi, aproape 1.400 sunt angajaţi din sistemul de sănătate.

Din această cauză, activitatea spitalelor cu profil COVID este deseori dată peste cap. Secţia Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Republican „Timofei Moşneaga” a fost transformată în una cu profil COVID pentru bolnavii în stare gravă încă din 7 martie. La scurt timp, departamentul a intrat în carantină din cauza că doi medici şi trei infermiere au fost testaţi pozitiv.

„Au fost redeschise şi reorganizate cinci secţii de terapie intensivă, care până la COVID, deserveau pacienţii cu alte patologii în stare gravă. Secţia care a fost deschisă la început a fost închisă, a intrat în carantină, iar pacienţii cu COVID au fost duşi în blocul nou al spitalului”, a menționat Alexandru Botizatu,  şeful secţiei Terapie Intensivă de la SCR.

După acest caz, în instituţie s-au luat măsuri sporite pentru a proteja medicii. De atunci, doar un singur doctor s-a infectat. S-a vindecat între timp şi munceşte din nou.

„Noi nu permitem personalului medical să contacteze între ei. Sunt separaţi când vin la lucru. Echipele care lucrează de gardă sunt izolate, au birouri diferite şi treceri separate”, a declarat şeful secţiei Terapie Intensivă IMPS Timofei Moşneaga.

De cealaltă parte, şeful Spitalului din Cahul, Oleg Crăciun a declarat în cadrul emisiunii Publika Report de la Publika TV că personalul medical de la el din instituţie, şi nu doar, nu dispune nici de spaţii, nici de echipament corespunzător pentru a se proteja de noul virus.

„De mulţi ani suntem în minus la capitolul cadre medicale, iar COVID-ul a venit ca o povară. Personalul medical din Moldova, în mare parte, nu este asigurat cu spaţiu pentru personal, cum ar fi vestiare, duşuri, condiţii de alimentare separate”, a precizat Oleg Crăciun.

Întrebat, cum ar face faţă Moldova unui noi val de pandemie care se aşteaptă la toamnă şi cum vor fi protejaţi medicii, premierul Ion Chicu a spus că la noi situaţia nu este atât de gravă.

„Aţi văzut că datele comparative arată că nu a fost chiar cel mai rău din toată lumea la noi. Şi asta este exclusiv meritul medicilor şi al cetăţenilor care s-au conformat. Inclusiv a presei, care de cele mai multe ori, a informat corect”, a subliniat Ion Chicu.

De la debutul epidemiei de coronavirus, 12 cadre medicale au fost răpuse de noul virus.


Preluat de la: Publika.md