Ai un bolnav de COVID în casă? Un nou studiu arată cât de mare e riscul să te infectezi

Conform unui studiu recent efectuat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, un bolnav de COVID-19 infectează peste 50% din persoanele cu care locuieşte. Anterior, CDC raporta o rată de infectare în familie cuprinsă între 20% şi 40%, transmite CNN, citat de libertatea.ro.

Echipa de cercetători de la CDC care a făcut studiul susţine că izolarea promptă a persoanelor cu COVID-19 poate reduce transmisia în interiorul gospodăriei. Altfel, rata de transmisie rămâne ridicată.

”Persoanele care suspectează că ar putea avea COVID-19 ar trebui să se izoleze și să folosească un dormitor și o baie separată, dacă este posibil”, notează CDC.

Potrivit cercetării CDC, peste jumătate dintre persoanele (53%) care locuiesc cu un bolnav de COVID-19 au luat virusul de la acesta în decurs de o săptămână. 75% dintre cei infectați au prezentat simptome la cinci zile de la simptomele pacientului inițial.

„Transmiterea a avut loc indiferent dacă pacientul iniţial a fost un adult sau un copil”, au spus cercetătorii.

Studiul arată că rata de infectare în interiorul gospodăriilor este mai mare decât cea documentată până acum: 53%. Anterior, cercetările raportaseră o rată de infectare cuprinsă între 20% și 40%. Cercetarea CDC a urmărit 101 persoane infectate inițial cu COVID-19 în Nashville, Tennessee și Marshfield, Wisconsin, între aprilie și septembrie. Persoanele cu COVID-19 au locuit în gospodăriile lor cu alte 191 de persoane. Fiecare persoană a completat un jurnal al simptomelor.

CDC recomandă ca persoana suspectată de COVID-19 să fie izolată înainte de a fi testată. În plus, toți membrii gospodăriei ar trebui să poarte măști în orice moment în spații comune.

”Modelele răspândirii COVID-19 sugerează că oamenii care locuiesc împreună prezintă cel mai mare risc de a transmite virusul de la unul la altul. Copiii care fac parte din acea gospodărie pot prezenta simptome ușoare, dar pot fi totuși contagioși”, spune Jenny Radesky, medic pediatru.

Ce trebuie să avem în casă când ne izolăm

Un termometru pentru a monitoriza febra. Medicamente care reduc febra. O cutie de mănuși de unică folosință din cauciuc. Măști. Săpun și dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. După un diagnostic pozitiv COVID-19, toată lumea din casă trebuie să se izoleze cât mai mult de lumea exterioară, recomandă CDC. De asemenea, pentru a reduce transferul de viruși în interiorul casei, CDC recomandă îmbunătăţirea ventilaţiei.


Preluat de la: Publika.md