Agricultorii care au suferit pagube din cauza secetei încep discuţiile cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare

Agricultorii care au suferit pagube din cauza secetei încep discuţiile cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare. Întâlnirea a fost programată pentru ora 12:00, la sediul Legislativului. Fermierii au cerut această întrevedere, deoarece, spun ei, rundă de discuții care a avut loc marţi cu premierul Ion Chicu nu a dat vreun rezultat.

Invitat în cadrul ediției de aseară a „Primelor Știri” de la Prime, premierul Ion Chicu a explicat că statul, în plină pandemie, nu poate să ofere mai mult de 300 de milioane de lei pentru despăgubirea agricultorilor.

„Acei agricultori din Ștefan Vodă și Căușeni care în mod ultimativ cer trei mii de lei. Nu e vorba că este mult sau puțin, este vorba ca statul nu are această posibilitate. Ori, din aceste 300 de milioane, 100 de milioane le-am luat de la un fond care este destinat pentru lupta cu pandemia. Este o încercare de a specula și nu agricultorii speculează, speculează acele forțe politice care îndeamnă să stabilizeze situația.”, a declarat prim-ministrul, Ion Chicu.

Întâlnirea de marți a durat doar aproximativ jumătate de oră, iar părțile nu au ajuns la un numitor comun privind suma compensațiilor. Astfel, fermierii insistă asupra obţinerii a trei mii de lei pentru fiecare hectar distrus de secetă, iar premierul spune că statul poate acorda cel mult 1 500 de lei. De asemenea, părțile nu au ajuns la un consens nici în privința altor revendicări ale agricultorilor.

Totodată, fermierii spun că nici celelalte soluții propuse de Guvern nu vin să rezolve problemele cu care se aceştia se confruntă.

Ulterior, Serviciul de Presă al Executivului a emis un comunicat în care se anunță că premierul îndeamnă agricultorii să depună actele la AIPA pentru a primi compensația în valoare de 1 500 de lei per hectar.

Totodată, Ion Chicu a îndemnat agricultorii să nu se lase manipulați de factorul politic, care, potrivit lui, sub falsa grijă pentru interesele agricultorilor își propune, de fapt, să destabilizeze situația și să blochează consultările.

De asemenea, premierul a anunțat că miercuri, la şedinţa Executivului vor fi aprobate mai multe proiecte în beneficiul agricultorilor. Printre acestea se numără simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționarea agricultorilor.

Fermierii din mai multe colţuri ale ţării au demarat încă de săptămâna trecută proteste în Capitală. Aceştia au scos şi tehnica agricolă pe tresee. Agricultorii spun că sunt gata să protesteze până când autorităţile vor accepta toate revendicările înaintate.


Preluat de la: Publika.md