Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii are un nou director

Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii (ADMA) are un nou director. În cadrul unei ședințe de lucru cu ministrul Ion Perju, noul director interimar, Maxim Popov,  a fost prezentat angajaților instituției.

Maxim Popov a fost Secretar de Stat responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, numit prin decizia Guvernului în martie 2020, deținând anterior funcția de șef al cabinetului ministrului.

Totodată, Ion Perju l-a prezentat pe noul secretar de stat, numit în locul lui Maxim Popov. Este vorba despre Ghenadie Iurco, care a deținut până în prezent, funcția de consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul administrației publice locale și dezvoltării regionale.

Anterior, Ghenadie Iurco a activat în mai multe funcții de răspundere în administrația publică locală, a fost și șef al Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat. 

Instituția Publică „Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii” a fost creată în iunie curent, drept urmare a reorganizării în instituție publică a „Unității de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterii Producției Alimentare” (2KR),  modificării denumirii acesteia și aprobării statutului noii entități publice.

Scopul Agenției este de a asigura continuitatea implementării și monitorizării proiectelor ce țin de dotarea tehnică a agriculturii, de a oferi suport prin furnizare de consultanță și expertize, instruire, asistență în planificarea afacerilor în sectorul agroalimentar, precum și de a facilita accesul producătorilor agricoli la tehnică și echipament agricol modern prin cumpărare, inclusiv în rate. 

Primul proiect care va gestionat de noua instituție publică va finanțat de Japonia, care a oferit un împrumut preferențial Republicii Moldova în valoare 18,6 milioane de dolari, pe 12 ani.  Acesta împrumut vine în continuarea celor 10 granturi oferite agricultorilor din Moldova pentru procurarea tehnicii și echipamentelor agricole performante.

 

 


Preluat de la: Publika.md