Acord semnat: Statele Unite vor avea oficial prezență militară permanentă pe teritoriul Poloniei

Statele Unite vor avea oficial prezență militară permanentă pe teritoriul Poloniei. După mai mulți ani în care autoritățile de la Varșovia au pledat la Washington pentru necesitatea consolidării apărării în fața Rusiei, azi cele două țări au semnat acordul care consfințește această colaborare, scrie digi24.ro.

Polonia va dispune de un centru de comandă american responsabil pentru tot flancul estic al NATO, iar numărul trupelor va spori cu o mie până la 5.500. Va fi creată, însă, și infrastructura care va permite, în caz de nevoie, mobilizarea urgentă a 20 de mii de soldați americani.

”Acest acord va fi o garanţie suplimentară, o garanţie că, în caz de ameninţare, militarii noştri vor fi cot la cot. De asemenea, acordul contribuie la consolidarea securităţii altor ţări din această parte a Europei”, a afirmat, la ceremonie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Acordul prevede şi avansarea altor aspecte ale cooperării SUA-Polonia, în principal investiţiile şi comerţul, potrivit Mediafax.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că acordul este culminarea a luni de negoceri cu Polonia. ”Acordul va contribui la intensificarea cooperării militare şi la suplimentarea trupelor americane în Polonia, pentru consolidarea capacităţilor NATO de descurajare, intensificarea securităţii Europei şi asigurarea democraţiei, libertăţii şi suveranităţii”, a transmis Donald Trump.

Polonia va cheltui anual 135 de milioane de dolari în plus pentru apărare. Și-a pus semnătura pe acest acord secretarul american de Stat, Mike Pompeo, care cu această vizită în Polonia încheie turneul de cinci zile în Europa Centrală.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat luna trecută că armata americană va diminua numărul militarilor din Germania. Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că vor fi retraşi 11.900 de militari americani. Dintre aceştia, 6.400 vor reveni în Statele Unite, iar restul vor fi mutaţi în alte ţări membre NATO – Italia, Belgia, Polonia şi ţările baltice. În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani. Statele Unite au anunţat deja suplimentarea cu 1.000 de militari a efectivelor americane din Polonia.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri state europene, în principal Franţa şi Germania, pentru contribuţiile bugetare insuficiente la bugetul NATO.


Preluat de la: Publika.md