A patra zi de proteste în SUA după moartea bărbatului de culoare George Floyd

Americanii protestează a patra zi consecutiv după moartea bărbatului de culoare George Floyd. Revoltele din Minneapolis s-au extins în peste 20 de orașe. Confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc în Los Angeles, New York, Houston, Louisville, Atlanta și chiar lângă Casa Albă. Au fost incendiate mașini de poliție şi jefuite magazine, iar mai multe stații de așteptare au fost deteriorate. În consecință, zeci de protestatari au fost arestați.

Între timp, polițistul care l-ar fi ucis pe George Floyd, punând genunchiul pe gâtul său în timpul reţinerii, a fost demis şi încătuşat. În calitate de complici sunt anchetaţi şi trei foşti colegi de-ai săi. Dar acest lucru nu i-a calmat pe manifestați. La câteva ore de la reținerea celor care s-ar face vinovați de moartea lui Floyd, protestatarii s-au adunat în Parcul Lafayette, de lângă Casa Albă, unde au scandat „Nu-i pace cât timp nu este justiție” și „Nu pot respira”.

Violenţe s-au înregistrat și în orașul Columbus din statul american Ohio. Manifestația care a început pașnică, a degenerat până când forțele de ordine au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene.

După ce ieri o echipă CNN a fost arestată în direct, în timp ce relata despre protestele din Minneapolis, câteva sute de protestatari au manifestat în fața sediului televiziunii din Atlanta. Aceştia au aruncat cu sticle și pietre în geamuri. Un bărbat a fost arestat.

Cazul lui George Floyd a ajuns şi în atenţia președintelui Donald Trump, care a declarat că acțiunile oamenilor legii, care au dus la moartea bărbatului de culoare, sunt o insultă la adresa poliţiei, iar protestele violente nu sunt o soluţie.

”Suntem convinși că justiția își va face treaba. Nu putem permite ca situația din Minneapolis să evolueze și să se transforme în anarhie și haos total. Este important atât pentru familie, cât și pentru toată lumea ca memoria lui George Floyd să fie respectată”, a declarat președintele Statelor Unite, Donald Trump.

George Floyd a fost arestat pentru că ar fi încercat să plătească la magazin cu o bancnotă falsă de 20 de dolari. Din imaginile de la momentul reținerii se vede cum bărbatul de culoare, în vârstă de 46 de ani, este imobilizat la sol de un polițist, care i-a ținut genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute, ceea ce i-ar fi provocat moartea. Presa străină relatează că George Floyd avea probleme cardiace și hipertensiune.


Preluat de la: Publika.md