A început numărătoarea inversă. Legile convenite cu UE pentru ca Moldova să obțină a doua tranșă de asistență macrofinanciară trebuie votate până la 31 mai

Parlamentul are termen până la sfârșitul săptămânii să aprobe legile necesare pentru ca țara noastră să obțină cea de-a doua tranșă de asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Oleg Țulea, pentru postul nostru de televiziune.

„Formal, avem timp până la sfârșitul lunii mai. Înțeleg, anumite soluții, inclusiv, organizarea ședințelor în format online ne permit să progresăm pe anumite subiecte. Termenul agreat a fost 31 mai, când Guvernul Republicii Moldova ar trebui să raporteze progresul”, a menționat Oleg Țulea.

De asemenea, ministrul de Externe s-a arătat încrezător că nu vom pierde banii din partea UE, în condiţiile în care unele legi au fost deja aprobate de Parlament.

„În ședința din săptămâna trecută două legi importante și anume legea cu privire la sancțiunele pentru infracțiunele legate de spălarea banilor a fost aprobată”, a conchis ministrul de Externe.

Pe de altă parte, președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Bolea, a menționat că deputații din comisie se vor întruni, joi, în ședință pentru a examina raportul pe marginea proiectului legii de reglementare a activităţii ONG-urilor, unul dintre proiectele vizate.

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Dragoș Tudorache, a declarat pentru Publika TV că memorandumul încheiat pentru asistenţa macrofinanciară expiră în iunie şi a avertizat că Moldova riscă să piardă cea de-a doua tranșă de 30 milioane de euro, dacă până atunci nu vor fi îndeplinite toate condițiile. În plus, dacă se ratează cea de a doua tranşă, despre a treia, în valoare de 40 de milioane de euro, nici nu mai poate fi vorba.

Și opoziția parlamentară e îngrijorată că țara noastră ar putea pierde acești bani. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a menționat că printe condiționalități se numără şi abrogarea legii cu privire la cetățenia prin investiție, adoptarea unui plan de acțiuni pentru reforma justiției şi reformarea Consiliului Superior al Magistraturii. Deputatul PAS susţine că şedinţele Parlamentului ar trebui organizate online, pe perioada carantinei instituite după confirmarea cazurilor de COVID-19. Programul de asistență macrofinanciară europeană pentru țara noastră este de o sută de milioane de euro.

Prima tranșă de 30 de milioane de euro a fost aprobată anul trecut.


Preluat de la: Publika.md