A fost efectuat primul transplant de rinichi de la un porc la un om

Medicii au efectuat primul transplant de rinichi modificat genetic de la un porc la un om viu, au anunțat joi.
Operația de patru ore a fost efectuată sâmbătă la Massachusetts General Hospital, care a fost, de asemenea, primul spital care a efectuat un transplant de rinichi în 1954. Pacientul, Rick Slayman, un manager în vârstă de 62 de ani din cadrul Departamentului de Transporturi din Massachusetts, care fusese diagnosticat cu o boală de rinichi în stadiu terminal, se recuperează bine și se așteaptă să fie externat din spital în curând. Medicii au declarat joi că sunt de părere că noul său rinichi ar putea dura ani de zile, dar au recunoscut, de asemenea, că există multe necunoscute în ceea ce privește transplantul de la animal la om.

Într-o declarație scrisă furnizată de spital, Slayman a spus că a fost pacient în programul de transplant al spitalului timp de 11 ani. El a primit anterior un rinichi de la un donator uman în 2018, după ce a trăit mulți ani cu diabet și hipertensiune arterială. Acel rinichi a început să dea semne de insuficiență cinci ani mai târziu, iar el a reluat dializa în 2023. “Am văzut-o nu doar ca pe o modalitate de a mă ajuta pe mine, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță pentru miile de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui”, a spus Slayman în declarație.

Medicii care nu au fost implicați în acest caz au declarat că operația a reprezentat o etapă medicală importantă. “Să vedem în sfârșit că acest lucru se concretizează după ani de muncă și colaborare este cu adevărat un pas uriaș înainte și un mare moment pentru transplant”, a declarat Dr. Parsia Vagefi, șeful departamentului de transplant chirurgical de la UT Southwestern Medical Center din Dallas. “Cel mai frumos rinichi pe care l-am văzut vreodată” Dr. Tatsuo Kawai, directorul Centrului Legorreta pentru Toleranță Clinică de Transplant și chirurgul care a efectuat operația, a declarat că organul de porc avea exact aceeași dimensiune ca un rinichi uman. Când l-au cusut, conectându-i vasele de sânge la cele ale lui Slayman, a spus Kawai, acesta s-a “rozat” imediat și a început să producă urină. Cei 15 membri ai echipei de transplant din sala de operație au izbucnit în aplauze, a spus el. “A fost cu adevărat cel mai frumos rinichi pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Kawai joi, într-o conferință de presă care a fost emoționantă pentru medicii implicați, dintre care unii au lucrat la această cercetare întreaga lor carieră. Un medic s-a înecat în timp ce mulțumea pacientului, colegilor săi și partenerilor lor biotehnologici. Un coleg medic i-a pus o mână pe umăr și i-a spus: “Ai reușit”. Nevoia de organe depășește cu mult numărul celor disponibile. În fiecare zi, 17 persoane din SUA mor în așteptarea unui organ, iar rinichii sunt organul cel mai puțin disponibil. Potrivit Organ Procurement and Transplantation Network, aproximativ 27.000 de rinichi au fost transplantați în 2023, dar aproape 89.000 de persoane se aflau pe lista de așteptare pentru aceste organe.


Preluat de la: Timpul.md