Un studiu preclinic condus de Universitatea din Adelaide, Australia, este considerat promiţător în lupta împotriva cancerului de sîn triplu negativ, cea mai agresivă formă a acestei afecţiuni, după cum a declarat Theresa Hickey, specialistă în tumori mamare la Laboratoarele pentru cercetarea cancerului Dame Roma Mitchell din cadrul aceleiaşi universităţi.
Medicamentul este conceput pentru a fi administrat pe cale orală şi funcţionează prin ţintirea unei proteine specifice din tumoarea canceroasă numită CDK9, care accelerează dezvoltarea celulelor, a explicat Hickey, adăugînd că substanţa stopează în mod eficient cancerul prin inhibarea acestei proteine.
„Studiul nostru preclinic arată că medicamentul a fost capabil să oprească înmulţirea celulelor tumorale, neafectînd celulele normale din ţesutul mamar prelevat de la paciente”, a spus ea.
La acest studiu, publicat în jurnalul ştiinţific Oncogene, a participat, de asemenea, prof. Wang Shudong de la Universitatea din Australia de Sud, care a dezvoltat medicamentul (CDDD11-8) pentru tratamentul leucemiei mieloide acute utilizat, de asemenea, ca inhibitor bioactiv, puternic şi selectiv, cu administrare orală, al proteinei CDK9 pentru tratarea cancerului.
Medicamentul necesită dezvoltare ulterioară, înainte de a se putea trece la studiile pe oameni, după cum a spus Theresa Hickey, care şi-a exprimat speranţa că acest lucru va putea fi făcut în următorii cinci ani şi poate chiar mai devreme.
Hickey a adăugat că cercetătorii intenţionează să efectueze şi alte studii clinice pentru a afla dacă această terapie potenţială ar putea fi utilizată pentru a trata alte tipuri de cancer mamar.
În Australia, în fiecare an, aproximativ 2.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar triplu negativ, o afecţiune care, comparativ cu alte tipuri de cancer de sîn, apare mai frecvent la persoanele mai tinere şi prezintă o rată mai mare de recădere în decurs de cinci ani.
Preluat de la: Noi.md