PERICOL de INUNDAŢII în raioanele Briceni şi Edineţ. Ce spune şeful Nodului Hidrotehnic Costeşti-Stânca (VIDEO)

„Pericol de inundaţii în aval de barajul Costeşti-Stânca nu o să fie. Ar putea fi doar în amonte, pe păşuni şi s-ar putea să fie inundate şi o porţiune din terenurile agricole. În cadrul şedinţei Comisiei Situaţiei Excepţionale de la Costeşti-Stânca s-a luat decizia de a monitoriza nivelurile cotelor digurilor de protecţie, iar acolo unde este necesar să se umple cu saci de nisip. În lac, faţă de nivelul actual, apa ar putea să crească până la 4,5 metri”, a menţionat  Vasile Cojocari.

Astăzi, premierul Ion Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca” pentru a examina pericolele de inundație generate de precipitațiile abundente din ultimele zile. Şeful Cabinetului de miniştri a menționat că Guvernul dispune de resurse în Fondul de Rezervă și este pregătit să intervină în caz de necesitate.

Centrala Hidroenergetică de la Costești-Stînca a fost construită în perioada 1973 – 1978. Lacul de acumulare se întinde pe o lungime de 70 km liniari și ocupă o suprafață de 59 km, cu capacitatea de acumulare de 1 miliard 285 milioane metri cubi de apă, cu o adâncime maximă de 43 metri. Barajul are o lățime de 710 metri. Puterea instalată a hidrocentralei este de 32 MW, dintre care 16 MW este puterea generatorului amplasat pe teritoriul Republicii Moldova. Debitul de apă evacuat de turbina constituie 65 metri cubi pe secundă.

PUBLIKA.MD aminteşte că meteorologii au emis un cod portocaliu de avertizare hidrologică în cursul superior al râului Prut, valabilă până în data de 29 iunie. Pe porţiunea dintre satul Criva şi oraşul Costeşti-Stânca, se prevede creşterea nivelului apei din râu cu până la 3,5 metri. 

Citeşte şi: Nivelul apei din râul Prut ar putea creşte cu 3,5 metri


Preluat de la: Publika.md