Pe timp de pandemie, moldovenii şi-au mutat biroul la domiciliu. Numărul celor ce lucrează de acasă a crescut de 2,5 ori

În pandemie, moldovenii şi-au mutat biroul acasă. Doar în primele trei luni ale anului, numărul persoanele care au lucrat de la domiciliu a crescut de 2,5 ori, faţă de perioadă similară din 2019. Mai exact, peste 16 mii de oameni prestau un job de la distanţă din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în perioada pandemiei de COVID-19. Cei mai mulţi sunt din domeniul economei, educaţiei şi comerţului.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că peste 75% dintre cei care muncesc de acasă sunt femei.

În ceea ce priveşte distribuţia pe categorii de vârstă, cele mai multe persoane care lucrează de la distanţă au între 25 şi 34 de ani. Pe locul doi sunt angajaţii cu vârste cuprinsă între 35 şi 44 de ani, fiind urmaţi de salariaţii care au între 45 şi 54 de ani. 

Dacă este să vorbim de distribuţia conform locului de trai, atunci numărul angajaţilor de la sate care şi-au mutat biroul acasă este aproape echivalent cu cel al salariaţilor din mediul urban.

Experţii economici nu exclud faptul că după ce se va termina pandemia, tot mai mulţi vor opta pentru un job de la domiciliu, asta deoarece cheltuielile pentru întreţinere sunt mai mici.

„Nu este exclus ca după ce se va termina pandemia, mulţi angajatori, dar poate şi mulţi angajaţi, după ce vor face calcule şi vor vederea cât costă întreţinerea unui birou. Pandemia va contribui la numărul creşterea numărului celor care lucrează la domiciliu”, a declarat Veaceslav Ioniţă, expert economic.


Preluat de la: Publika.md