În plină pandemie de COVID-19, unii pacienți riscă să moară din cauza infecțiilor bacteriene dobândite în spital, mai degrabă decât din cauza virusului în sine, au descoperit doi cercetători din Belfast.
Deși COVID-19 este o boală respiratorie cauzată de un virus, mulți pacienți cu sistemul imunitar slăbit pot dezvolta și co-infecții bacteriene. Problema este că utilizarea antibioticelor ca tratament standard pentru COVID-19 ar putea provoca o creștere accentuată a rezistenței antimicrobiene, avertizează cercetătorii de la Queen’s University Belfast.
Profesorul José Bengoechea și dr. Connor Bamford, ambii microbiologi la Queens Wellcome-Wolfson Institute for Experimental Medicine din Belfast, au publicat recent un nou studiu în care susțin că pacienții cu COVID-19 se confruntă cu riscuri enorme de a dezvolta infecții bacteriene severe.
Conform celor doi microbiologi, datele clinice și analizele post-mortem ale țesutului de la pacienții decedați cu COVID-19 indică prezența co-infecțiilor bacteriene localizate în plămâni.
Cercetătorii mai spun că sistemul imunitar răspunde diferit la SARS-CoV-2 (coronavirusul care provoacă COVID-19) atunci când organismul este atacat simultan de o infecție bacteriană, ceea ce duce la rezultate clinice mai grave și crește severitatea bolii.
Având în vedere aceste descoperiri, cercetătorii îndeamnă cadrele medicale să acționeze cu prudență și să fie atente la riscurile unor co-infecții bacteriene, în special într-un cadru spitalicesc, unde acest lucru se poate întâmpla cu ușurință din cauza infecțiilor nosocomiale.
Preluat de la: Publika.md