Manifestaţiile antirasism din SUA s-au extins şi pe bătrânul continent. Mii de persoane au protestat în mai multe oraşe europene

Manifestaţiile antirasism din Statele Unite s-au extins şi pe bătrânul continent. Mii de persoane au protestat în mai multe oraşe, iar unele demonstraţii au degenerat în violenţe.

La Bruxelles au fost distruse vitrinele magazinelor care au fost jefuite în numele luptei cu rasismul.

În centrul Bruxelles-ului, manifestaţiile au fost mai paşnice.

”Vreau să se pună capăt acestei probleme. Nu contează că sunt albi, negri, galbeni, roșii. Toți suntem oameni. Vom protesta atât timp cât nu există respect și egalitate”.

Şi la Londra au fost oameni care au ieşit în stradă. Manifestanţii au aprins petarde şi au aruncat cu pietre în forțele de ordine.

La Bristol, statuia lui Edward Colston, fost negustor de sclavi dar şi unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea învăţământului şi sistemului de asistenţă socială din oraş, a fost smulsă de pe soclu şi aruncată într-un râu. La Milano, protestele antirasism au fost însoţite de urale, muzică și dansuri.

”Viața negrilor contează!”.

La Budapesta, un grup de protestatari a îngenunchiat timp de opt minute și 45 de secunde în semn de omagiu pentru George Floyd, devenit simbolul protestelor din Statele Unite.

”Consider că acest gen de evenimente organizate în întreaga lume e foarte important pentru a arăta că Statele Unite nu sunt perfecte. Ne solidarizăm toți împotriva unei probleme precum rasismul, care afectează toate societățile”.

Protestele au izbucnit la sfârșitul lunii mai, în oraşul american Minneapolis şi s-au extins apoi în toate marile oraşe. Demonstraţiile paşnice au degenerat de multe ori în acte de vandalism, iar numeroase magazine au fost jefuite de manifestanţi.


Preluat de la: Publika.md