Savanţii de la Universitatea Princeton au creat un antibiotic, ce distruge toate bacteriile şi nu provoacă rezistenţă

Oamenii de știință de la Universitatea Princeton din Statele Unite au descoperit un compus care învinge bacteriile cele mai rezistente la antibiotice. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cell pe 3 iunie.
 
Compusul SCH-79797, care are o dublă acțiune, poate străpunge simultan pereții bacteriilor și poate distruge acidul folic din celulele lor. În același timp, bacteriile nu dezvoltă rezistență la medicament.

După cum a subliniat profesorul Zemer Gitai, SCH-79797 atacă simultan din interior și din exterior și poate distruge chiar și cei mai puternici adversari – de la Escherichia coli E. coli la stafilococ și gonococ, rezistentr la toate antibioticele cunoscute.
 
„Acesta este primul antibiotic care acționează împotriva bacteriilor gram-pozitive și gram-negative fără rezistență. Sperăm că în viitor acest lucru va duce la apariția de noi tipuri de antibiotice”, a spus Gitai.
 
El a indicat că compusul a fost numit „irresistin”.
 
Principala problemă a antibioticelor este că bacteriile dezvoltă rapid rezistența la ele, dar studiile au arătat că niciun agent patogen nu poate rezista la SCH-79797.
 
Deci, oamenii de știință timp de 25 de zile au expus agenții patogeni la medicament, ba chiar au primit de la depozitele Organizației Mondiale a Sănătății cea mai stabilă tulpină de gonococcus Neisseria gonorrhoeae, care este în top 5 cel mai dificil de tratat.
 
În toate cazurile, irresistin a demonstrat eficiență sporită.


Preluat de la: Publika.md