Copiii sunt în vacanţa de vară. În acest context, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vine cu un șir de recomandări pentru elevi, părinți și bunei pentru a evita situaţiile de risc.
Pentru a preveni incendiile pompierii recomandă copiilor să evite jocul cu sursele de aprindere, să nu dea foc gunoiului menajer și să se abțină de la aprinderea rugurilor și grătarelor.
Totodată, salvatorii îndemnă părinții să monitorizeze strict micuții și să nu le permită să meargă nesupravegheați să se scalde în lacuri și râuri.
De asemenea, salvatorii le recomandă să nu meargă în locuri necunoscute în prejma șantierelor de construcție, clădirilor părăsite sau a stațiilor electrice.
Pentru copii care aleg să se odihnească în localitățile rurale este foarte important să rețină că aflarea în aer liber în caz de precipitații cu descărcări electrice este periculoasă, în special dacă aceștia se află în spații deschise cum ar fi terenuri și pășuni. Nici într-un cay nu trebuie să se ascundă sub copaci, ei poat fi un bun conductor electric în caz de descărcări electrice, iar poziționarea persoanei în astfel de locuri poate duce la electrocutarea acesteia.
Părinții și bunei sunt îndemnați să le vorbească copiilor despre riscuri și pericolul jocului cu obiecte necunoscute întrucât acestea se pot dovedi a fi periculoase. Salvatorii îndemnă adulţii să fie conștienți că micuții ar putea găsi muniții și proiectile neexplodate care mai pot fi întâlnite în anumite spații din prejma localităților. În astfel de cazuri, să apeleze imediat serviciile de urgență și să nu le atingă.
În situații de risc, apelaţi la 112.
Preluat de la: Publika.md