Țigările electronice s-ar putea scumpi în anul 2025 ca urmare a majorării accizei la cartușe, rezerve și flacoanele de reumplere pentru acestea. Inițiativa se regăsește în propunerile Politicii Fiscale publicate de Ministerul Finanțelor. Bani.md scrie că pentru cartuşele şi rezervele pentru ţigarete electronice, inclusiv ţigarete electronice de unică folosinţă, acciza per litru va constituit 3107,96 de lei, cu 407 lei mai mult și 727,8 lei mai mult în anul 2026. Aceeași creștere a accizelor va și pentru flacoanele de reumplere care conţin nicotină destinate cartuşelor şi ţigaretelor electronice.
Economistul Veaceslav Ioniță atrăgea atenția anterior că mărimea evaziunii fiscale de pe urma contrabandei cu țigări electronice se ridică la 600 de milioane de lei.
„Într-o geantă de 16kg valoarea țigărilor electronice este echivalent un portbagaj plin cu de țigări tradiționale. De obicei se face un discount la cumpărător de 500 de euro și se lasă mită 500 de euro, iar ulterior țigările electronice sunt vândute copiilor în școli”, spunea Ioniță.
Țigările electronice de unică folosință, numite și vape-uri, nu sunt reumplute sau reîncărcate și ar trebui pur și simplu aruncate când sunt folosite. Acestea încălzesc lichid cu nicotină, au ambalaje colorate și gust pronunțat de bomboane, fructe exotice, băuturi energizante, astfel fiind foarte atractive printre adolescenți.
Problema a luat amploare și în statele Uniunii Europene, unde țigările electronice de unică folosință sunt comercializate ilegal minorilor. Astfel, așa state ca Marea Britanie, Germania, Franța, Irlanda sunt în proces de interzicere totală de import a țigărilor electronice de unică folosință.
Recent, acestui grup de state europene s-a alăturat și Polonia. Ministrul Sănătății polonez a declarat că acestea au ambalaje extrem de atractive și au peste 7500 de arome caracteristice, iar ultimele sondaje arată că 23,4% dintre fete și 21,2% dintre băieții cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani au declarat că folosesc țigări electronice.
Jurnaliștii din Polonia au investigat proveniența țigărilor electronice de unică folosință. Aceștia au depistat că marea parte de vape-uri sunt importate din China, acolo fiind de fapt interzise pe piață din 2022, din cauza popularității în rândul tinerilor. Țigările electronice de unică folosință sunt importate din China în Polonia de către două companii majore afiliate Rusiei și Kremlinului. Aceste două companii rusești dețin 50% din cota de piață poloneză a țigărilor electronice.
Interesul rușilor nu este întâmplător. Numai în 2022, piața globală a țigărilor electronice de unică folosință a fost evaluată la aproape 5 miliarde de dolari.
Această afacere înflorește și în Moldova, datorită unei accize mici la țigările electronice. În prezent, diferența dintre acciza aplicată la aceste produse este cu 80% mai mică decât acciza aplicată de exemplu la țigări obișnuite sau tutun încălzit. Astfel, Ministerul Finanțelor a venit cu propunerea de majora acciza la vape-uri.
Sursa Bani.md
Preluat de la: Timpul.md