O nouă tehnologie a oferit răspunsul referitor la apartenența fosilelor vechi de 100 de milioane de ani

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

Rămășițele fosilizate, descoperite în 2021 de Kevin Petersen, curatorul Muzeului Cornerstone Cronosaurus, s-au dovedit a aparține lui Haliskia peterseni, un nou gen și o nouă specie de pterozaur anhangover.

Pe baza formei craniului, a aranjamentului dinților și a formei humerusului, echipa de cercetători, condusă de dr. Adele Pentland de la Curtin School of Earth and Planetary Sciences, a identificat specimenul ca fiind un anhingwere, un grup de pterozauri despre care se știe că a trăit în întreaga lume, inclusiv în ceea ce este astăzi Brazilia, Anglia, Maroc, China, Spania și Statele Unite.

„Cu o anvergură a aripilor de aproximativ 4,6 metri, Haliskia a fost un prădător formidabil acum aproximativ 100 de milioane de ani, cînd o mare parte din Queenslandul central-vestic era subacvatic, acoperit de o mare interioară vastă și situat în jurul lumii aproximativ unde se află astăzi coasta de sud a statului Victoria”, a declarat Pentland.

Pregătirea meticuloasă a lui Petersen a dus la obținerea rămășițelor celui mai complet specimen de anhingworm și a oricărui pterozaur descoperit în Australia pînă în prezent. Acesta este conservat în proporție de 22%, ceea ce îl face de peste două ori mai complet decît singurul alt specimen parțial cunoscut de schelet de pterozaur descoperit în Australia.

Specimenul include un întreg maxilar inferior, vîrful maxilarului superior, 43 de dinți, vertebre, coaste, oase ale ambelor aripi și o parte dintr-un picior. Sunt prezente și oase ale gîtului foarte subțiri și delicate, ceea ce indică o limbă musculoasă care a ajutat în timpul hrănirii cu pești și moluște cefalopode.”

Petersen spune că această ultimă descoperire a dat un impuls major științei, educației și turismului regional.

„Sunt încîntat de faptul că descoperirea mea este o nouă specie, deoarece pasiunea mea este de a contribui la formarea cunoștințelor noastre actuale despre speciile preistorice”, a declarat Petersen.


Preluat de la: Noi.md