„La exterior este doar carcasa, dar pe interior, propriu-zis, mecanismul, softurile, partea electronică și partea mecanică se schimbă, ca și orice piesă care se uzează și ea se schimbă. Astfel și la eoliene, propriu-zis, da, carcasa ei poate să fie una veche, dar de principiu ea trece printr-o retehnologizare. Toate eolienele noastre din țară trec prin procesul ăsta, pentru că mai sînt unele softuri, partea electronică care trebuie racordată la cerințele pieței a statului, respectiv ele se reînnoiesc.
„Da, ele se mai uzează și tu le schimbi. Energia care se produce din aceste eoliene nu se diferă de o energie de la o eoliană nouă”,a explicat Gîrlea.
Referitor la procesul de mentenanță a turbinelor eoliene, Gîrbea a menționat că „e un aspect mai complicat”, ce are nevoie „de o resursă umană specifică care trebuie să dispună de aptitudini și cunoștințe calificate”.
„De la început, bineînțeles, Republica Moldova nu dispunea de astfel de resursă umană, dar încetișor cu apariția tot mai multor eoliene, respectiv apare cererea. În R. Moldova au început a apărea echipe care fac mentenanța, ei se perfecționează, noi încercăm ca și asociație să ajutăm la aspectele astea. Facem schimbul de experiență cu alte țări, precum România, țările Scandinave, Germania și tot așa mai departe. Suntem într-o permanentă învățare”,a mai spus președintele Asociației producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică.
Preluat de la: Noi.md