OSC-urile consideră că în elaborarea acelor modificări nu s-a luat în considerare faptul că protecția copiilor nu poate fi realizată prin pedeapsă și că sistemele de sancțiuni și recompense ale elevilor contribuie la un șir de efecte secundare nedorite.
De cealaltă parte, în răspunsul pentru Noi.md, Ministerul Educației menționează faptul că această conștientizare a limitelor comportamentale în mediul școlar este extrem de importantă în condițiile în care fenomenul violenței se răspîndește tot mai mult.
„Prin sancționarea acțiunilor care nu se înscriu în limitele comportamentului admisibil din partea elevilor se urmărește asigurarea unui mediu educațional sigur atît pentru copii, cît și pentru cadrele didactice. Menționăm că sancțiunile vor fi însoțite de asistență psihologică, ceea ce va asigura prevenirea acțiunilor de violență și îi va ajuta pe elevi să învețe să-și conștientizeze și să gestioneze emoțiile.
Propunerile de modificare a Codului Educației au fost discutate pe larg cu întreaga comunitate educațională, cu profesori, părinți, elevi. Toate țările europene au prevăzute sancțiuni pentru abateri disciplinare comise de elevi, majoritatea statelor reglementînd acest subiect la nivel legislativ”, se mai arată în răspunsul MEC.
Preluat de la: Noi.md