Oamenii de știință au găsit la Cernobîl animale care nu au fost afectate de radiații

Derin Chaglar și Patrick Ortiz de la Universitatea din New York, Timothy Musso de la Universitatea din Carolina de Sud și Igor Cijevski de la Întreprinderea Specializată de Stat „Ecocenter” din Ucraina au efectuat o vizită în zona de excludere și au adunat probe de nematode în 2019.

Sarcina lor a fost de a analiza efectele radiațiilor radioactive asupra genomului viermilor.

Oamenii de știință au descoperit rezistența considerabilă a viermilor la radiații și capacitatea lor de a se adapta la condiții extreme. Cu toate acestea, ei avertizează că acest lucru nu înseamnă că Cernobîl este sigur. Este important să înțelegem că unele specii pot fi mai rezistente la efectele radiațiilor, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la impactul dezastrului asupra ecosistemelor locale.

Se remarcă faptul că autorii au colectat mostre de viermi din diferite părți ale acestei zone de 30 de kilometri.
Acest studiu poate avea o importanță în înțelegerea efectelor radiațiilor asupra organismelor vii și a capacității lor de a se adapta la condițiile de mediu în schimbare. În viitor, oamenii de știință speră să răspundă la întrebarea de ce expunerea la radiații la oameni uneori provoacă cancer, iar alteori – nu.


Preluat de la: Noi.md