Un bărbat a devenit prima victimă cunoscută a virusului Alaskapox, au declarat oficialii de sănătate din statul Alaska. Virusul, descoperit recent în Alaska, se transmite de la mamifere mici și simptomele includ în mod normal o erupție cutanată și dureri musculare.
Bărbatul, care locuia în zona îndepărtată Kenai Peninsula, a fost spitalizat în noiembrie anul trecut și a decedat la sfârșitul lunii ianuarie, conform unui buletin emis săptămâna trecută de oficialii de sănătate publică, potrivit The Guardian. Buletinul a menționat că bărbatul urma un tratament pentru cancer și avea un sistem imunitar slăbit din cauza medicamentelor, ceea ce ar fi putut contribui la severitatea bolii. Deși a fost descris ca fiind în vârstă, nu s-a dat publicității vârsta sa. Alaskapox – simptome și transmitere Alaskapox, cunoscut și sub numele de AKPV, este înrudit cu variola, variola vacii și varicela, au declarat oficialii de sănătate. Simptomele pot include o erupție cutanată, ganglioni limfatici umflați și dureri articulare sau musculare.
Doar alte șase cazuri ale virusului au fost raportate oficialilor de sănătate din Alaska din 2015 până în prezent. Toate implicau persoane care trăiau în zona Fairbanks, la mai mult de 483 km distanță de Peninsula Kenai, au declarat oficialii de sănătate. Toți au avut cazuri ușoare și s-au recuperat fără a fi spitalizați.
Bărbatul care a decedat “locuia singur într-o zonă împădurită și nu a raportat călătorii recente și nici contacte strânse cu călătorii recente, boli sau leziuni similare”, a menționat buletinul de sănătate. Recomandările medicilor Nu este clar cum se transmite AKPV, dar cercetătorii spun că ar putea fi zoonotic, ceea ce înseamnă că poate fi luat de la animale la oameni. Testele au descoperit dovezi ale unei infecții actuale sau anterioare la mai multe specii de mamifere mici din zona Fairbanks, inclusiv veverițe cu spate roșu și cel puțin un animal de companie domestic. Bărbatul a declarat că a avut grijă de o pisică vagabondă la domiciliul său, buletinul menționând că pisica a fost testată negativ pentru virus, dar “vâna regulat mamifere mici și îl zgâria frecvent pe pacient”. Există astfel posibilitatea ca pisica să fi avut virusul pe ghearele sale atunci când l-a zgâriat. Buletinul menționează o zgârietură “semnificativă” în zona axilei, unde a fost observat primul simptom – o leziune roșie. Oficialii din sănătate au declarat că nu au existat cazuri documentate de transmitere a virusului de la oameni la oameni, dar au recomandat persoanelor cu leziuni cutanate posibil cauzate de Alaskapox să acopere zona afectată cu un bandaj. Alte sugestii includ spălarea riguroasă a mâinilor, evitarea schimbului de haine care ar fi putut atinge leziunile și spălarea hainelor și a lenjeriei separat de celelalte articole din gospodărie.
Preluat de la: Timpul.md