Construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău lasă mai mulți oameni fără terenuri

Consultările publice sau desfășurat în perioada 22.01.2024 – 09.02.2024, cu participarea reprezentanților Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), ÎS Moldelectrica, IPOT, consultantului în aspecte sociale Green Partners și reprezentanți ai contractorului KEC.

Evaluarea terenurilor și stabilirea cuantumului despăgubirii va fi asigurată de către evaluatori independenți prin intermediul Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și rapoartele de evaluare. Propunerile de despăgubire urmează a fi expediate proprietarilor terenurilor în perioada următoare.

Construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea proiectului, finanțat de Banca Mondială, este de 61 mln. Euro. Linia electrică va permite transportul energiei electrice din Romînia sau alte piețe europene spre Chișinău fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.


Preluat de la: Noi.md