update 18:00 Protestatarii au blocat DN15 în Cluj și Vama Siret. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers pe DN 15, între localităţile Câmpia Turzii şi Luna din judeţul Cluj, precum şi pe DN 2, în Vama Siret din judeţul Suceava. IGPR le recomandă şoferilor să evite aceste zone.
Astăzi după amiază, circulaţia rutieră se desfăşura îngreunat, cu viteză redusă, pe DN2, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, din cauza autovehiculelor transportatorilor şi fermierilor, pe banda unu a ambelor sensuri de mers, potrivit Centrului Infotrafic din IGPR.
În acest context, recomandarea pentru șoferi e să evite această zonă şi să folosească rutele alternative: direcţia Urziceni – Bucureşti: DN 2 – DJ 100 – DJ 200, prin loc. Ştefăneştii de Jos; direcţia Bucureşti – Urziceni: DN CB – DJ 100 – DJ 300, prin loc. Găneasa.
În Oradea, protestatarii au pornit în marș încă de dimineață. În jur de 70 de camioane și 50 de tractoare s-au strâns la intrarea în oraș și au mers în coloană pe centura Oradea.
Zeci de fermieri și transportatori au ieșit în stradă și în Târgu-Jiu. Aceștia au pornit, în coloană, spre Defileul Jiului, cu gândul să blocheze circulația și acolo. Drumul leagă Gorjul de vestul țării și este foarte tranzitat.
În Calafat, fermierii au încercat din nou să blocheze vama, după ce ieri au mers cu tractoarele pe câmp, pentru a ajunge în punctul de trecere a frontierei.
Și în Craiova, protestatarii au blocat una dintre benzile de circulație de la intrarea principală în oraș.
Convoaie de utilaje agricole, dube, TIR-uri și autoturisme au umplut și centura orașului Galați.
Fermierii și transportatorii din sud-estul României protestează în solidaritate cu cei din București, Constanța și alte mari orașe.
La Brașov au venit zeci de oameni cu utilaje și camioane, pentru a continua protestul. De asemenea, foarte mulți au venit cu mașinile personale, pe care au afișat mesaje către guvernanți, alături de tricolor. Ei au avertizat că vor porni în coloane pe ocolitoarea Brașovului, acțiune ce va duce la îngreunarea și chiar blocarea traficului. La fața locului s-au deplasat și mai multe echipaje de poliție, care să controleze și să dirijeze traficul.
Proteste masive se atestă și lângă Constanța. De această dată nu participă doar fermierii și șoferii de camioane, ci și taximetriști și șoferi de ride sharing. Intenția lor este să ajungă în oraș, însă până acum nu au reușit să facă asta. Protestatarii venit din mai multe localități din județ, s-au întâlnit în localitatea Ovidiu, iar acum se îndreaptă spre varianta orașului Constanța, la fel ca seara trecută.
Unul dintre liderii transportatorilor şi fermierilor care protestează de cinci zile blocând şoselele de centură ale marilor oraşe, Dănuţ Andruş, a declarat, sâmbătă seară, după întâlnirea cu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), că nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun şi că cerinţele lor nu sunt de luat în calcul. „Am cerut un pachet de măsuri concrete, cum văd dumnealor problemele noastre pentru că noi, cerinţele pe care le-am făcut, nu pot fi luate în calcul nicicum. Să sperăm că în zilele următoare vom primi un feedback din partea ASF-ului. Din punctul meu de vedere, neputinţa e la ea acasă”, a declarat Dănuţ Andruş, la finalul discuţiilor de la ASF, potrivit News.ro.
El a precizat că lobby-ul asiguratorilor este mai puternic decât cel al populaţiei. „Nu au venit cu date concrete. Cerinţele noastre nu sunt de luat în calcul. Nu se poate, nu se poate şi nu se poate. Deci, atât timp cât lobby-ul asiguratorilor este mai puternic decât lobby-ul populaţiei, suferă toată lumea. Asta este viaţa, nu putem face nimic”, a mai adăugat Dănuţ Andruş.
La rândul său, preşedintele ASF, Alexandru Petrescu, a afirmat că multe dintre solicitările protestatarilor erau şi acţiuni pe care noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară urma să le ia. „Lucrăm la un document de măsuri, unele vor fi parte din norme interne, deci, vor avea un termen de implementare scurt, alte măsuri ţin de schimbări de legislaţie. Lucrăm la bonus malus, vom elabora o serie de subdiviziuni şi circumstanţe care să permită mai multe gradări de preţ, discutăm şi despre întreruperea RCA acolo unde există activităţi sezoniere, sunt în discuţii cu asiguratorii să avem la nivel generalizat, fiindcă în excepţii există, şi plata în rate pentru RCA. Toate temele sunt pe masă şi am încredere că vom găsi o soluţie în cele din urmă. Toate aceste măsuri sunt gândite ca să aibă ca rezultat final reducerea RCA”, a declarat Alexandru Petrescu.
Acelaşi ider al fermierilor, Dănuţ Andruş, a afirmat, sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. El a adăugat că protestele probabil vor continua, deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere.
Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. A fost încheiat un proces verbal cu ministrul PSD privind o parte din revendicările fermierilor.
Transportatorii şi fermierii merg azi la Finanțe
Transportatorii şi fermierii au demarat, miercuri, o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Ei au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele, inclusiv pe șoseaua de centură a capitalei române. Autoritățile nu le-au permis să intre cu utilajele în București.
Vineri, Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, de la care premierul a plecat nervos, din cauza amenințărilor protestatarilor.
Sâmbătă, au fost la Ministerul Transporturilor, unde au negociat timp de patru ore cu Sorin Grindeanu. Ministrul a anunțat, la finalul întâlnirii, că a semnat o minută cu reprezentanţii protestatarilor şi a adăugat că sunt lucruri pe care le poate face şi pentru acestea s-a angajat. Social „am şi semnat o minută împreună cu reprezentanţii lor. Sunt lucruri pe care, urmare a acestor discuţii de aproximativ patru ore, le putem face şi pentru asta ne-am angajat. Alte chestiuni care nu ţin doar de Ministerul Transporturilor probabil că vor fi discutate şi ştiu, spre exemplu, cu RCA se merge la ASF. Lucrurile care ţin de Ministerul Finanţelor am înţeles că vor fi discutate mâine de domnul ministru”, a afirmat Sorin Grindeanu.
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat că, duminică dimineaţa, mai multe autocamioane se aflau în continuare staţionate în localitatea Afumaţi, pe DN 2, pe banda 1 a sensului de mers către Bucureşti, cu intenţia de a se deplasa pe timpul zilei către capitala română.
„Estimăm că şi astăzi vor continua protestele transportatorilor şi fermierilor şi se va circula cu viteză redusă în multe zone ale ţării, în special pe centurile marilor oraşe, îndeosebi pe centura capitalei, unde traficul a fost îngreunat în ultimele zile, de când au început manifestaţiile. (…) Sfătuim şoferii să acorde multă atenţie tuturor manevrelor efectuate şi să evite zonele cu proteste, pentru că se va circula cu viteză foarte redusă, pe alocuri putând apărea chiar blocaje în trafic”, se arată într-un comunicat al Centrului Infotrafic.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a transmis duminică, într-un comunicat, că majoritatea revendicărilor protestatarilor sunt întemeiate și pot fi rezolvate „într-un termen rezonabil”, dar sunt și revendicări nerealiste sau a căror implementare ar contravine directivelor europene.
Plafonarea tarifelor RCA la 4.500 de lei pentru clasa de bonus B0 este nesustenabilă, consideră COTAR, făcând trimitere la falimentul City Insurance, provocat tocmai de tarifele prea mici practicate.
De asemenea, măsurile propuse de protestatari pentru reglementarea mediului de concurență în transporturi „sunt imposibil de implementat, atât timp cât România este membră UE și are obligația respectării regulamentelor și legislației europene”, mai arată COTAR. „Această revendicare nu poate fi implementată, neexistând un cadru juridic european care să permită adoptarea unor astfel de măsuri.”
Preluat de la: Unimedia.info