Icoana "Sfânta Treime" poate dispărea dintr-un moft al Patriarhului Kiril. Se află în condiţii ameninţătoare (VIDEO)

Importanta icoană „Sfânta Treime” de la Moscova este în pericol. Asta după ce a fost scoasă din Galeria Tretiakov şi dusă în Catedrala Mântuitorul lui Hristos, principalul templu al Bisericii Ortodoxe Ruse, la insistenţa Pariarhului Kiril. În biserică, icoana care datează din secolul XV şi care deja dărăpănată, nu dispune de control climatic. 

Mutaţia a fost făcută în ciuda faptului că cei care au restaurat icoana au fost împotrivă. Acordul privind transferul obiectului de cult a fost semnat aseară. Directorul muzeului Galeria Tretiakov, Elena Pronicheva, deşi refuzase iniţial să predea icoana, a semnat cu protopopul Georgy Martynov, curatorul Muzeului Patriarhal de Artă Ecleziastică de la Catedrala Mântuitorului Hristos. 

BBC susţine, pe surse, că Biserica Ortodoxă Rusă nu a vrut să-și asume responsabilitatea pentru șederea icoanei în templu și i-a sugerat sponsorului, compania Căile Ferate Ruse, să semneze acordul. Administraţia muzeului însă nu a susţinut asemenea înţelegere şi, astfel, în cele din urmă, Catedrala Mântuitorului Hristos a acționat ca parte la acord. 

La foarte scurt timp după semnarea acordului, „Sfânta Treime” a şi fost încărcată într-o dubă şi dusă la Catedrala principală de la Moscova. Convoiul a fost format din mașini cu lumini intermitente. 

Înainte de a despacheta, clerul a oficiat o slujbă de rugăciune în catedrală. 

Odată instalată, Patriarhul Kiril a anunţat că icoana va rămâne acolo un an. Asta deşi, Galeria Tretiakov a predat-o doar pentru două săptămâni, respectiv, până în 18 iunie. Ministerul Culturii din Rusia a făcut referire acelaşi termen. 

Icoana Sfânta Treime (Troița) a fost pictată de Andrei Rublev pentru Lavra Sfântul Serghei, la începutul secolului XV,  fiind principala icoană a celei mai mari și mai importante mănăstiri din Rusia.


Preluat de la: Publika.md