Mai multe şcoli, universităţi şi colegii vor trece printr-un amplu proces de modernizare. Ce alte priorități a anunțat Ministrul Educației

Mai multe şcoli, universităţi şi colegii vor trece printr-un amplu proces de modernizare. De asemenea, până în anul 2024, elevii urmează să aibă manuale noi pentru toate obiectele studiate. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Anatolie Topală, care a prezentat planul de acţiuni a ministerului pe care-l conduce pentru anii 2023 – 2024. În acest sens, ministerul a alocat 289 de milioane de lei, iar cu fonduri vor interveni și partenerii externi ai țării cum ar fi Banca Mondială, UNICEF şi Guvernul României.

Potrivit lui Anatolie Topală, 300 de şcoli din ţară urmează să fie dotate cu laboratoare de ultimă generaţie pentru ca elevii să poată însuşi mai bine fizica, biologia și chimia. De asemenea, vor fi renovate şi dotate cu laboratoare şi universităţile, precum şi colegiile.

„Vom continua şi dotarea instituţiilor cu echipament IT, în 60 de instituţii de învăţământ general vor fi create laboratoare digitale, vor fi dotate cu suportul UNICEF. Cu sprijinul Băncii Mondiale în şcoli vor ajunge şi peste 5 mii de laptopuri, echipamente IT pentru şcoli vor fi achiziţionate şi în baza grantului de 5 milioane de dolari din partea Parteneriatului global pentru educaţie”, a spus ministrul Educaţiei.

De asemenea, ministerul îşi propune să crească cu 10 la sută numărul locurilor pentru învăţământul dual: „Vrem să implementăm catalogul electronic în majoritatea instituţiilor de învăţământ general. În momentul de faţă este utilizat în 560 de instituţii. Ne propunem să avem şi un registru electronic al şcolilor profesionale care participă în învăţământul dual”.

O altă prioritate este motivarea cadrelor didactice de a rămâne în sistemul educaţional. Ministerul îşi propune să modifice criteriile de stabilire a sporurilor salariale, astfel încât acestea se fie proporţionale cu efortul depus de profesor şi de performanţa acestuia.

„Ca să motivăm tinerii la o carieră didactică, ministerul va propune extinderea perioade de acordare a indemnizaţiei pentru tinerii specialişti de la 3 la 5 ani. Această prevedere se va regăsi în proiectul de modificare a Codului Educaţiei”, a menționat Anatolie Topală.

Până în 2024, Ministerul Educaţiei urmează să anunţe concurs şi pentru alte proiecte investiţionale, pentru care urmează să fie alocată suma de 200 de milioane de lei.


Preluat de la: Publika.md