Spania se confruntă cu primul incendiu major de vegetație din acest an. Peste 3.000 de hectare de pădure, afectate

Un incendiul de vegetație a izbucnit în estul regiunii spaniole Valencia, forțând 1.500 de locuitori să își abandoneze casele și distrugând peste 3.000 de hectare de pădure, relatează Reuters, citează libertatea.ro.

Pompierii au intervenit cu 18 avioane și elicoptere toată noaptea și pe parcursul zilei de vineri pentru a face față incendiului în apropierea satului Villanueva de Viver. Serviciile de urgență au evacuat opt comunități, a declarat Gabriela Bravo, șefa regională a afacerilor interne.

„Nu am dormit bine din cauza anxietății, întrebându-ne dacă ne-a ars casa și gândindu-ne la animalele pe care le avem”, a declarat Maria Antonia Montalaz, o femeie care a fost evacuată din localitatea Montanejos din apropiere.

Pompierii spun că reușesc să împiedice extinderea incendiului, însă rafalele puternice de vânt și „temperaturile de vară” ar putea să le reactiveze, a avertizat Gabriela Bravo.

„Aceste incendii la care asistăm, mai ales la acest început de an, sunt încă o dată o dovadă a urgenței climatice pe care o trăiește omenirea, care afectează și devastează în special țări precum a noastră”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez într-o conferință de presă la Bruxelles.

Spania s-a confruntat anul trecut cu 493 de incendii de vegetație, care au distrus 307.000 de hectare de teren. Totul, în contextul în care țara este afectată de o secetă prelungită, întregistrând trei ani cu precipitații sub medie.

Potrivit specialiștilor de la agenția meteorologică AEMET, consultați de Reuters, în această primăvară, vremea va fi mai uscată și mai caldă decât de obicei, de-a lungul coastei mediteraneene din nord-estul Spaniei, ceea ce va crește riscul de incendii.


Preluat de la: Publika.md