Problema imigrației, abordată la Forumul Global de la Baku. Moldova, reprezentată de Chiril Gaburici

Imigrația este o problemă globală, iar pentru a opri acest proces este nevoie de implicarea tuturor ţărilor. Mai exact, este necesară implementarea unui proiect mondial prin intermediul cărora oamenilor să li se ofere posibilitatea de studii şi locuri de muncă bine plătite la ei acasă. Părerea a fost exprimată de fostul premier Chiril Gaburici în cadrul celei de-a 10-a ediție a forumului global de la Baku, intitulat „Lumea de astăzi: provocări şi speranţe”. El a menţionat că problema imigraţiei este acută şi în ţara noastră, care în ultimele trei decenii a pierdut în jur de 30 de procente din populaţie.

„Cred că soluţia privind stoparea migraţiei este implementarea unui proiect global mare unde ţările vor deveni membre şi vor fi stabilite foarte clar şi corect toate obiectivele care trebuie implementate. Să fie făcute investiţii în educaţie, promovare şi să le fie oferite şanse oamenilor în ţările din care provin”, a declarat Chiril Gaburici la forumul de la Baku. 

Despre problema imigraţiei a vorbit în cadrul forumului şi Abdulaziz Altwaijri, fostul director general al Organizaţiei Islamice pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Acesta a declarat că cel mai des, oamenii îşi părăsesc ţările din motive economice, dar şi din cauza dezastrelor naturale sau războaielor. 

„Nimeni nu vrea să-şi părăsească ţara şi oamenii pe care îi iubesc. Mulţi dintre ei sunt forţaţi să facă asta. Scopul nostru este să facem tot ce ne stă în putinţă ca să ajutăm acei oameni să se acomodeze, să-i asigurăm medical şi cu locuri de muncă, dacă sunt disponibile, până în momentul în care situaţia din ţara lor revine la normal”, a transmis fostul director general al Organizaţiei Islamice pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. 

În cadrului forumului de la Baku s-a vorbit şi despre criza energetică. Ambasadorul Moldovei în Azerbaijan, Alexandru Esaulenco, a declarat că ţara noastră trebuie să-şi diversifice partenerii şi sursele de energie pentru a putea scăpa de dependenţa rusească. 

„Personal văd perspectiva dezvoltării relaţiilor în special în zona energetică şi tot ce ţine de energia verde. Graţie parteneriatului strategic pe care îl avem şi cu Azerbaijan, dar şi cu România, care este un partener foarte important pentru Republica Moldova, graţie cărora am fost capabili să trecem provocările din această iarnă. Noi nu trebuie să ne oprim. Noi trebuie să ne pregătim de următorul sezon de iarnă”, a declarat ambasadorul Moldovei în Azerbaijan, Alexandru Esaulenco. 

La forumul de la Baku a participat şi fostul premier din Bosnia şi Herţegovina, Zlatko Lagumdzija. El a declarat că Uniunea Europeană trebuie să ajute mai mult Moldova ca să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc şi să-şi dezvolte economia.

„Cred că Uniunea Europeană trebuie să se grăbească cu suport economic concret pentru economia Moldovei. Ei pot să ne ajute foarte uşor dacă ne integrează în spaţiul lor economic, numit comunitatea economică europeană. Nu este vorba despre integrarea în Uniunea Europeană. Nu trebuie să devenim membri ai UE imediat. Este vorba despre procesul de integrare economic”, a spus, la rândul său, fostul premier în Bosnia şi Herţegovina. 

Pe lângă fostul premier Chiril Gaburici şi ambasadorul Alexandru Esaulenco, din ţara noastră, a mai participat la forumul de la Baku şi fostul preşedinte Petru Lucinschi. În total, la eveniment au luat parte în jur de 400 de invitaţi din întreaga lume, printre care preşedintele Letoniei, Egils Levits, preşedintele Timorului de Est, dar şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Jose Ramos-Horta, dar şi Înaltul reprezentant al Alianţei ONU a Civilizaţiilor, Miguel Angel Moratinos.

Forumul de la Baku se desfăşoară o dată la doi ani şi reuneşte printre alţii politicieni, laureaţi ai Premiului Nobel şi lideri ai unor organizaţii internaţionale influente. În cadrul evenimentului sunt ţinute discursuri şi schimburi de opinii pe o gamă largă de probleme globale.


Preluat de la: Publika.md