Datoriile "Apă Canal". CONCLUZIA la care au ajuns mai mulţi consilieri municipali, întruniţi la o şedinţă specială

Falimentarea şi privatizarea întreprinderii „Apă Canal”. Acesta ar fi scopul jocului dintre primarul Ion Ceban şi Guvern. La această concluzie au ajuns mai mulţi consilieri municipali, întruniţi la o şedinţă specială pentru a găsi o soluţie pentru lichidarea datoriilor „Apă Canal”. Edilul Ion Ceban şi adjunctul său, Irina Gutnic, care e şi fostul director al întreprinderii, susţin că nu e posibil alocarea sumei de 70 de milioane de lei pentru a lichida restanţa la curent şi insistă ca Guvernul să intervină. De cealaltă parte, Executivul insistă că datoriile e strict problema municipalităţii. Între timp, Premier Energy aşteaptă soluţii de la „Apă Canal” până la 1 februarie. Dacă nu vor fi, atunci ar putea lăsa întreprinderea fără curent.

Şedinţa extraordinară privind datoria de la „Apă Canal” a început după ora 10:00. Scântei au sărit încă din debut. Mai mulţi consilieri au acuzat primarul de lipsă de acţiune în cazul întreprinderii şi autorităţile centrale că ar intenţiona să privatizeze „Apă Canal”.

„Este absolut ieşit din comun să asistăm neputincios la scenariul în care întreprinderea aflată în gestiunea statului este falimentară, în mod intenţionat, şi trecută sub gestiunea unor persoane din privat, care ne vor desena cifrele în facturi. Ne transformăm în ostatici fără drept de apel, cred”, a spus Ruslan Verbiţchi, consilier Platforma DA.

„De fapt, asistăm la o luptă între două clanuri care vor să privatizeze „Apă Canal”. Nu s-a făcut niciun pas pe perioadă lungă de timp, care necesită negocieri cu Guvernul, modificări la lege de către Parlament ca să fie scutit „Apă Canal”, de exemplu, de impozite, lumina şi gazul pe care noi îl luăm să fie luat fără TVA. Apa este strict necesară pentru fiecare copilaş, bătrân şi matur, pentru cel sănătos şi pentru cel bolnav. Ea nu are apartenenţă politică”, a spus Dinari Cojocaru, consilier PSRM. 

„Am ajuns ostaticii războiului dintre autorităţile locale şi guvernării PAS. Dragi chişinăuieni, vă asigur că Partidul „ŞOR” va permite să rămâneţi fără apă, dar noi recomandăm să deconectaţi de la apă Parlamentul, Guvernul şi ANRE măcar pentru trei zile ca să înţeleagă că o problemă trebuie soluţionată împreună”, a precizat Serghei Burgudji, consilier „ŞOR”.

Alţi consilieri au vociferat că Ion Ceban foloseşte problema datoriilor de la „Apă Canal” pentru a trage foloase electorale.

„Asistăm la startul campaniei electorale în locale. Nu spui că la „Apă Canal” nu ajung 70 de milioane, dar pentru trotuare aloci 400 de milioane. Noi nu facem parte din hora lui Ceban şi din hora MAN-ului”, a spus Ion Cebanu, consilier PL.

Mai mult ca atât, consilierii PAS l-au acuzat pe Ion Ceban că şi-a instalat oameni comozi la întreprinderile care aparţin Primăriei Chişinău. În loc să investească în infrastructură, astfel încât „Apă Canal” să nu aibă atâtea pierderi de apă, edilul preferă să investească în trotuare, a declarat consilierul PAS, Dumitru Ivanov.

„Înţelegem cu toţii că nu este convenabil să bagi banii în pământ când poţi face trotuare şi să faci puţină reclamă politică şi PR. Asta este o problemă generată de faptul că cineva are nişte ambiţii bolnăvicioase de a accede în politica mare. Oamenii din cadrul Primăriei, în loc să se ocupe e treburile oraşului, iar edilul să fie un primar al tuturor, edilul îşi duce agenda politică proprie”, a declarat Dumitru Ivanov, consilier PAS.

Între timp, la şedinţa aprinsă a Consiliului Municipal a venit fostul director al „Apă Canal”, Irina Gutnic. Aceasta a reiterat că ultimul tarif aprobat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică nu permite acoperirea datoriei de aproximativ 70 de milioane de lei pentru consumul de energie electrică. Gutnic a menţionat că ajustarea tarifului de către ANRE, în 11 ianuarie, până la 15 lei şi 30 de bani pentru serviciul de apă şi canalizare, nu ar permite lichidarea datoriilor. În plus, banii încasaţi din facturile majorate ar urma să ajungă în contul „Apă Canal” abia în martie. În aceste condiţii, Irina Gutnic a prezentat câteva soluţii ale problemei.

„Pe termen scurt, ar fi adoptarea unor şir de modificări în legislaţie şi actele normative pertinente astfel încât să fie posibila ajustarea tarifelor până la nivelul care acopera cheltuielile. Sau intervenţia statului pentru a subvenţiona diferenţa care nu este acoperită de tarif”, a precizat Irina Gutnic, viceprimar al Capitalei.

Deşi miza e pe Guvern, premierul nu dă semne că ar fi gata să intervină.

„Am semnat o dispoziție pentru ca inspecția financiară să facă un control la întreprinderea „Apă Canal” ca să vedem care sunt motivele care au dus la această situație care creează niște riscuri pentru chișinăuieni. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit deja cu comunicate care spune că nu există justificare documentată pentru anumite solicitări de creștere a tarifelor”, a declarat Natalia Gavrilița.

De cealaltă parte, edilul Ion Ceban s-a arătat indignat de inspecţia financiară solicitată de Guvern, menţionând că în acest caz ar fi fost oportun să se aşeze la dialog.

„Nu am văzut nicio inspecţie financiară la Energocom. Nu am văzut nicio inspecţie financiară la Metalferos. În momentul în care Chişinăul rămâne fără apă nu doar locuitorii municipiului vor rămâne fără apă. Pot să rămână fără apă şi instituţiile strategice, cum ar fi Franzeluţa”, a spus Ion Ceban.

„Domnul Ceban trebuie să se oprească să facă declarații politice și să aibă grijă ca cetățenii din Chișinău să aibă apă. Pot să vin și eu cu propunerea la CSE ca să obligăm primarul să plătească din banii municipali acea datorie, or, asta este responsabilitatea lui”, a menționat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

În cele din urmă, după aproape şapte ore în care s-au aruncat săgeţi către primar şi guvern, consilierii municipali au încheiat şedinţa. S-au înţeles să formuleze un proiect de decizie cu soluţii la datoriile „Apă Canal” către Premier Energy, pe care să-l dezbată la următoarea întrunire.


Preluat de la: Publika.md