Milioanele de victime ale Holocaustului au fost comemorate la Chişinău în cadrul unui miting. Zeci de oameni au depus flori şi au ţinut un minut de reculegere la Monumentul „Victimelor Fascismului” din Capitală. Cu durere în ochi aceştia condamnă ororile şi spun că acest genocid, care a schimbat faţa omenirii pentru totdeauna, nu trebuie repetat.
Potrivit datelor, în total, peste şase milioane de evrei, dar şi alte minorităţi naţionale, au fost nimiciți în Holocaust. Aproximativ 1,5 milioane dintre ei sunt copii. Comisia Internaţională pentru Holocaust a estimat că aproximativ 300 de mii de evrei au fost ucişi şi în Holocaustul din Moldova.
Cei cărora le-au fost omorâţi bunicii sau străbunicii povestesc istorii groaznice.
„Copii, femei, bărbaţi care au fost mutilaţi, chinuiţi în foame şi frig, arşi în cuptoare. Nu poţi să uiţi acest lucru şi trebuie să amintim întotdeauna lumii ca asta să nu să se mai repete niciodată”.
„Prima familie a tatălui soţului meu care era polonez evreu a fost împuşcată. Este vorba despre soţia şi fiica lui. Iar el a fugit în Uniunea Sovietică şi ulterior s-a căsătorit cu mama soţului meu”.
„Istoria acestui eveniment trebuie spusă celor tineri în aşa fel încât fascismul să nu mai aibă loc în aceste timpuri”.
Mark este din SUA și lucrează în ţara noastră. În timpul celui de-al Doilea război mondial o parte din rudele sale au fost omorâte în holocaustul din Ucraina.
„Rudele mele erau în Ucraina şi au fost omorâte în timpul Holocaustului şi văd că şi acum istoria se repetă, un genocid după altul şi este important pentru noi să ne amintim şi să învăţăm din asta. Oamenii trebuie să depună eforturi pentru a preveni aşa ceva”.
La eveniment a participat conducerea ţării, dar şi mai mulţi ambasadori străini acreditaţi în ţara noastră.
„Multe din aceste tragedii rămân în continuare necunoscute. Urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafaţă chiar şi peste decenii. Mă gândesc acum la acele 500 de perechi de pantofi găsite recent într-o groapă comună la Tiraspol. Cine au fost ei, cine au fost acei care au apăsat pe trăgaci”, a spus Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova.
„Memoria Holocaustului este şi trebuie să rămână cea mai importantă armă împotriva războiului, pentru că pacea este una dintre cele mai de preţ lucruri pentru omenire şi mă gândesc nu numai la pacea între state, dar şi la pacea în interiorul societăţii”, a menționat Natalia Gavriliţa, premierul Republicii Moldova.
„Trebuie să ne amintim întotdeauna de Holocaust, dacă nu păstrăm memoria riscăm să repetăm, de aceea este foarte important să fim uniţi şi să onorăm memoria celor care şi-au pierdut viaţa”, a spus Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Moldova.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a scris pe rețelele de socializarea că responsabilitatea noastră morală, a tuturor, este de a educa societatea în spiritul valorilor umane, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a toleranței și nediscriminării și a combaterii antisemitismului şi a oricăror alte forme de xenofobie.
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin comemorează în fiecare an victimele genocidului. Politicianul susţine că guvernele actuale din toată lumea trebuie să înveţe lecţiile din această istorie tragică.
„Se vede ce se întâmplă chiar astăzi în Europa şi în alte multe alte părţi ale globului pământesc, noi trebuie să fim uniţi, consolidaţi ca cetăţeni, ca oameni să conştientizăm că fiecare are numai o viaţă”, a spus Vladimir Voronin, fost preşedinte al Republicii Moldova.
Victimele Holocaustului sunt comemorate anual în data de 27 ianuarie din anul 2005, în urma unei rezoluţii a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Această zi a fost aleasă pentru că în 1945, soldaţii sovietici au eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz.
Preluat de la: Publika.md