Un bloc din Şoldăneşti riscă să se prăbuşească în orice clipă. Zeci de oameni îşi pun viaţa în pericol (VIDEO)

Zeci de oameni din Şoldăneşti îşi pun zilnic viaţa în pericol din cauză că blocul în care locuiesc riscă să se prăbuşească în orice moment. Pe clădirea cu cinci etaje au apărut fisuri încă acum zece ani, iar odată cu trecerea timpului, acestea au ajuns să aibă lăţimea de câţiva centimetri. În acest an, Agenţia pentru Supraveghere Tehnică a emis o prescripţie prin care a dispus ca oamenii să fie evacuaţi imediat, însă mulţi au rămas în bloc din cauză că nu au alt loc de trai. Primarul oraşului afirmă că administraţia locală nu dispune de resursele necesare pentru a consolida clădirea, aşa că a solicitat ajutor de la Guvern. Banii însă vor fi alocaţi abia în luna ianuarie.

În blocul cu 30 de apartamente, construit în 1980, locuiesc în prezent 40 de persoane. Locatarii spun că primele fisuri în pereţi au apărut încă în 2012, iar cu timpul, acestea au devenit atât de mari, încât din apartamentele de la ultimul etaj cerul poate fi văzut cu ochiul liber. De frică, mai multe familii şi-au părăsit locuinţele şi au plecat la rude sau au închiriat apartamente.

Ala Beschieru locuieşte aici împreună patru copii, trei dintre care sunt minori. Femeia spune că a cumpărat apartamentul în urmă cu opt ani, însă atunci nu a observat fisurile din pereţi.

”- Sunt crăpături, unde le acoperim, ele din nou apar şi tot aşa. Trăim cu frică, nu avem unde să ne ducem în altă parte. A început să crape mai recent, ba de la cutremure. Am rămas doar şapte familii. Numai eu am rămas cu copiii, iar doamna de jos tot are bebeluşi.
– Dar au fost aici verificări tehnice, a fost primăria?
– Da, au fost.
– Şi ce spun, e periculos de locuit aici?
– Încă nu ne-au spus dacă e periculos sau nu, nu ne-a spus nimeni nimic”, a spus Ala Beschieru.

Locatarii afirmă că au făcut zeci de demersuri prin care au solicitat ajutor, însă nu au primit niciun răspuns:

”Uitaţi cum crapă din nou, mai alaltăieri le-am acoperit, uitaţi-vă, iau aici. Când a început a ploua săptămâna asta şi a început a curge jos, am sărit în sus şi mă uitam şi nu înţelegeam de unde, nu înţelegeam de unde curge. Se auzea pietrişul cum curge jos, nici nu ştiu unde se duce.”

” – Cu frică ne culcăm, cu frică ne sculăm.
– Vi s-a recomandat să plecaţi de aici?
– Da, da.
– Şi dumneavoastră?
– Nu avem unde, nu avem unde şi locuim aici până acum. Se aud trosnete, trosnesc pereţii.”

Primarul oraşului Şoldăneşti, Alexandru Tinica, spune că blocul poate fi consolidat, însă din lipsă de resurse financiare nu s-a întreprins nimic până acum. Alesul local a decis să ceară ajutorul Guvernului, iar potrivit lui, în luna ianuarie vor fi alocate între opt şi 13 milioane de lei pentru lucrările de consolidare a clădirii. Primarul mai afirmă că au fost identificate şi câteva spaţii unde oamenii ar putea fi cazaţi temporar.

„- Noi trebuie să pregătim locul unde vor fi cazaţi şi evacuaţi cetăţenii.
– Primăria ar putea să pună la dispoziţie acestor locatari spaţiu unde să locuiască?
– Primăria spaţiu nu are, dar consiliul raional are câteva spaţii în fostele clădiri administrative ale spitalului raional. Sunt mari, nu funcţionează, dar au şi sistem de încălzire şi canalizare şi apeduct”, a declarat Alexandru Tinica.

Potrivit şefului direcţiei Supraveghere Tehnică Centru, Vitalie Ştirbu, în urma mai multor verificări efectuate în acest an, a fost emisă o prescripţie prin care s-a dispus ca oamenii să părăsească imediat blocul, deoarece îşi pun viaţa în pericol. Mulţi însă au decis să rămână, din lipsă de alternativă.

„Agenţia pentru Supraveghere Tehnică a dispus imediat să fie întocmită expertiza tehnică, să se vadă ce posibilităţi sunt, noi am dispus să fie sistată activitatea blocului, pentru că, într-adevăr, viaţa oamenilor este în pericol”, a menționat Vitalie Ştirbu.

În anul 2017, tot în oraşul Şoldăneşti, scara unui bloc de locuinţe s-a prăbuşit din cauza unei construcţii efectuate necorespunzător. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit.


Preluat de la: Publika.md