Preşedinții Statelor Unite și al Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, au avut prima discuție telefonică de la instalarea noului lider la Casa Albă. În timp ce Biden și-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia din Hong Kong şi soarta minorităţii musulmane uigure, Xi a replicat că sunt „afaceri interne” ale Chinei și a avertizat că o confruntare SUA-China ar fi „cu siguranță un dezastru”.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre pandemia de COVID-19 şi „provocările comune” reprezentate de securitatea sanitară mondial şi schimbările climatice, scrie digi24.ro.
Xi: Confruntarea SUA-China ar fi cu siguranță un dezastru
În replică, președintele Xi Jinping a descris Taiwan, Hong Kong și Xinjiang ca fiind „afaceri interne” ale Chinei și a făcut apel la reluarea doalogului între cele două țări, potrivit South China Morning Post.
„China și SUA au viziuni diferite asupra anumitor chestiuni și este important să se trateze reciproc cu respect și egalitate și să abordeze neînțelegerile într-o manieră constructivă”, a adăugat ăreședintele chinez.
Potrivit experţilor, peste un milion de uiguri sunt ori au fost închişi în lagăre de reeducare politică din Xinjiang.
Beijingul respinge termenul „lagăre” şi susţine că sunt centre de formare profesională, destinate să asigure un loc de muncă populaţiei şi, prin urmare, să o ţină la distanţă de extremismul religios.
Biden: Xi nu are niciun gram de democraţie în el
Noul preşedinte american este aşteptat cu nerăbdare în legătură cu problema delicată a relaţiilor americano-chineze, deoarece subiectele de tensiune dintre primele două mari puteri mondiale sunt numeroase.
Dacă şi-a manifestat clar dorinţa de a rupe cu politica externă a lui Donald Trump, acesta este unul dintre rarele cazuri în care ar putea, în esenţă, să menţină o anumită continuitate cu predecesorul său.
Într-un interviu difuzat duminică la CBS, Joe Biden a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unite şi China va lua forma unei „competiţii extreme”, asigurând totodată că vrea să evite un „conflict” între cele două ţări.
Întrebat despre omologul său chinez, liderul administraţiei de la Washington a adăugat: „Este foarte dur. El nu are – şi nu spun asta ca o critică, aceasta este realitatea – el nu are niciun gram de democraţie în el”.
Un înalt responsabil al administraţiei, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a reafirmat miercuri că taxele vamale asupra produselor chineze introduse sub preşedinţia Trump rămân în vigoare deocamdată, în aşteptarea unei reexaminări cuprinzătoare a strategiei comerciale americane.
„Nu am luat o decizie cu privire la acest dosar”, a spus el. „Vor fi schimbări în politica noastră comercială faţă de China, dar acestea nu sunt imediate şi între timp nu eliminăm taxele vamale”, a adăugat el, subliniind dorinţa Casei Albe de a dezvolta această strategie „împreună cu aliaţii”.
China, umilită de România și alte cinci țări din Estul Europei
Politica agresivă a Chinei întâmpină rezistență și în Europa. La ultima întâlnire a formatului „17+1”, președintele Chinei, Xi Jinping, a fost umilit de mai multe țări, printre care și România, care nu și-au trimis reprezentanți la cel mai înalt nivel, așa cum este cutuma.
Platforma „17+1” a fost creată de Beijing în 2012, cu scopul de a crea legături economice între China și 17 țări din centrul și estul Europei. Întâlnirea din acest an, care a avut loc marți, a arătat mai degrabă a „11+1”, scrie Politico, arătând că șase lideri de stat ai unor țări UE nu s-au prezentat la forum „pentru a-i prezenta omagii președintelui Xi Jinping”.
Potrivit Politico, toate cele șase țări care au umilit China la forumul de marți fac parte din valul 2004 de aderare la NATO: Bulgaria, România, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania nu și-au trimis președinții sau prim-miniștrii la ceea ce China se aștepta și fie un summit „Xi + 17 lideri de stat”.
În loc de șefi de stat, aceste țări au fost reprezentate de miniștri. Din partea României a participat ministrul Economiei.
Preluat de la: Publika.md