Purtarea a două măști în același timp, puse una peste alta, reduce riscul infectării cu coronavirus, arată un nou studiu realizat de mai mulți specialiști ai Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Cercetătorii au stabilit și că o mască foarte bine fixată pe față reduce expunerea la posibilele particule infecțioase din aer cu până la 95%.
Datele studiului arată că purtarea unei singure măști, chirurgicală sau din pânză, a blocat 40% dintre particule. Lucrurile au stat diferit atunci când la unul dintre manechine, peste prima mască, a mai fost adăugată încă una din pânză, arată studiul. Aproximativ 80% dintre particule au fost blocate și nu au ajuns să fie inhalate, potrivit Politico, citează digi24.ro.
Cercetătorii au mers și mai departe cu experimentul și au adăugat și celuilalt manechin o a doua mască din pânză. Mai mult de 95% dintre particule au fost blocate, a precizat medicul John Brooks, unul dintre membrii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
„Prima provocare este de a-i determina pe cât mai mulți oameni să poarte măști de protecție. Și apoi pentru cei care poartă mască, să-i ajutăm să obțină cele mai multe beneficii”, a mai spus John Brooks.
Cercetătorii au folosit o singură marcă de mască chirurgicală și un singur fel de mască de pânză și nu fac precizări cu privire la utilizarea altor tipuri de produse, respectiv eficiența lor.
Experții de la CDC precizează la finalul studiului că măștile din pânză cresc eficiența celei chirurgicale, dacă este purtată peste, pentru că o strânge mai bine și o fixează pe față astfel încât golurile să fie eliminate, iar particulele din aer să nu poată pătrunde, mai scrie sursa citată.
Preluat de la: Publika.md