Calea Ferată a Moldovei a ajuns într-o situaţie gravă din cauza managementului defectuos din ultimii zece ani. Cel puțin asta susțin unii deputați, potrivit cărora, de-a lungul timpului, conducerea întreprinderii s-a gândit doar cum să încaseze salarii cât mai mari.
„Sunt tare multe încălcari de ordin penal de cei care au furat şi jăcmănit această întreprindere de stat de-a lungul timpului. Managementul a fost defectuos, doi managementul a furat într-o veselie şi a admis furturi.”, a afirmat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
„Guvernul trebuie să intervină pentru că salariaţii, muncitorii de la Calea Ferată nu au nicio vină că cineva a gestionat defectuos sau într-un mod criminal. Calea Ferată trebuie să rămână în gestiunea statului să îşi continuie activitatea.”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.
Unii parlamentari spun că situația va fi depășită dacă întreprinderea va beneficia de investiții.
„Diverse pot fi soluţiile, de la tot felul de restructurări, până la investiţii suplimentare din partea statului, proiecte internaţionale, investitori străini.”, a menţionat preşedintele PRO MOLDOVA, Andrian Candu.
„Transportul feroviar este un domeniu strategic şi nu poate fi abandonat pur şi simplu sau lăsat la cheremul unor grupuri de interese care în loc să îl dezvolte l-au pus pe butuci.”, a comunicat deputatul Platforma Pentru Moldova, Corneliu Padnevici.
De cealaltă parte, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, susţine că Guvernul nu poate ajuta financiar întreprinderea.
„Din păcate Calea Ferată la ora actuală este supraîndatorată, nu ştiu dacă mai au vreun activ pe care pot să îl gajeze la vreo bancă comercială pentru a beneficia de noi credite. Da, este întreprindere de stat, dar Guvernul nu are angajamente financiare faţă de această întreprindere.”, a afirmat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.
În Parlament a fost creată o comisie de anchetă care va analiza situația economico-financiară a CFM și activitatea sectorului feroviar între 2010 – 2020. Potrivit Agenției Proprietății Publice, în ultimii cinci ani, CFM a avut pierderi enorme, iar numărul pasagerilor a scăzut constant.
În prezent, Calea Ferată are 6800 de angajaţi şi operează curse feroviare pe rutele Chișinău – Bender, Chișinău – Ungheni și Bălți – Ocnița.
Preluat de la: Publika.md