În aşteptarea vaccinului. Autorităţile se pregătesc de procesul de imunizare anti-COVID

Autorităţile se pregătesc de procesul de imunizare anti-COVID. Ce-i drept, nu ştiu exact când va ajunge serul în ţara noastră şi când va începe vaccinarea.

„Vom primi răspunsul în câteva zile, când va veni vaccinul COVID-19.”, a spus medicul epidemiolog la ANSP, Alexei Ceban.

Totuşi, crucială este organizarea procesului de imunizare. Primele doze care vor ajunge în Moldova sunt cele de la Pfizer. Acest tip de vaccin trebuie păstrat în frigidere speciale, la o temperatură de minus 70 de grade Celsius. Deocamdată avem un singur astfel de congelator, dar urmează să mai fie achiziţionate alte două. Când anume, la fel nu se ştie exact.

Aşa că medicii de familie şi alte instituţii specializate îşi pregătesc cabinetele, întrucât odată ajunse aici, vaccinurile vor trebui administrate în cel mult cinci zile.

„Deja a fost efectuată o instruire a lucrătorilor medicali la mijlocul lunii ianuarie. Ulterior, se va face instruirea acestor lucrători medicali conform fiecărei etape.”, a comunicat medicul epidemiolog la ANSP, Alexei Ceban.

În prima etapă vor fi imunizaţi lucrătorii medicali din prima linie.

„Ulterior, la etapa a doua, vor fi vaccinaţi adulţii cu vârste mai mari de 60 de ani şi cu alte boli şi alte structuri, cum ar fi asigurarea securităţii statului, sistemul de educaţie şi mergem pe categorii.”, a menţionat medicul epidemiolog la ANSP, Alexei Ceban.

La Asociaţia Medicală Teritorială Ciocana totul este pregătit deja.

„Aşteptăm cu nerăbdare să vină vaccinul, pentru că şi printre angajaţii noştri avem în jur de 30 la sută care deja au făcut COVID, avem şi caz de infectare repetată printre angajaţi.”, a afirmat vicedirectorul AMT Ciocana, Violeta Muntean.

Potrivit specialiştilor, vaccinurile Pfizer nu provoacă efecte adverse grave.

„Poate fi o mică astenie, o subfebrilitate, o stare de indispoziţie uşoară, o reacţie locală. Sunt efecte care apar şi după celelalte vaccinuri.”, a informat şeful de catedră USMF „N. Testemiţanu”, Gheorghe Plăcintă.

Nu există încă date exacte despre cât durează efectul vaccinurilor anti-COVID. 

„Durata de menţinere a anticorpilor sigur că acum nu o putem spune, pentru că nu sunt studii depline, nu a trecut timpul corespunzător, dar se preconizează că va fi 6-8 luni sau poate chiar un an.”, a menţionat şeful de catedră USMF „N. Testemiţanu”, Gheorghe Plăcintă.

Potrivit unei decizii a Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică, campania de vaccinare împotriva COVID-19 urmează să înceapă în luna februarie, dar totul depinde de când va ajunge serul în Moldova. Recent, România a promis că va oferi ţării noastre 200 de mii de doze de vaccin împotriva virusului.


Preluat de la: Publika.md