Israel, țara cu cea mai mare rată de vaccinare: doar 0,015% din persoanele care au primit două doze de vaccin s-au mai îmbolnăvit de COVID-19

Doar 20 de persoane din cele 128.600 vaccinate cu două doze din serul Pfizer/BioNTech au fost testate pozitiv pentru COVID, iar simptomele acestora par a fi unele ușoare, arată un studiu dat publicității luni de Serviciul de Sănătate Maccabi, potrivit Times of Israel și CNN. Experții avertizează că datele sunt preliminare și nu beneficiază de toate rigorile unui studiu științific, dar se declară încurajați de aceste vești.

Prima analiză în teren a efectului vaccinului COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech, realizată în Israel, sugerează că după administrarea celor două doze, serul este cel puțin la fel de eficient ca în studiul clinic. Serviciul de Sănătate Maccabi a dezvăluit luni că doar 0,015% dintre persoanele vaccinate s-au infectat în săptămâna de după primirea celei de-a doua doze, scrie publicația Times of Israel. Furnizorul de servicii de sănătate a precizat că a monitorizat 128.600 de israelieni care au primit cea de-a doua doză a vaccinului și, la șapte zile după acest moment, doar 20 dintre aceștia s-au infectat, scrie libertatea.ro.

Maccabi nu i-a testat pe toți cei 128.600 de israelieni vaccinați, a testat însă un număr nespecificat de persoane care au dezvoltat simptome sau care au fost expuși la o persoană infectată, notează și CNN. ”Acestea sunt rezultate foarte bune și dacă continuăm așa, am putea vedea că vaccinul este chiar mai eficient decât a crezut Pfizer, în urma testelor clinice”, a declarat pentru Times of Israel Anat Ekka Zohar, analista Maccabi care a coordonat studiul. ”În vreme ce vorbim despre date preliminare, sunt date importante, cu o relevanță mare, deoarece întreaga lume se uită spre Israel pentru indicații cu privire la felul în care funcționează vaccinul”, a spus ea.

Acest lucru ar putea fi un indicator că vaccinul previne și formele severe ale bolii, chiar atunci când oamenii sunt infectați. Dar Zohar a subliniat că este imposibil de știut ce evoluție ar fi avut boala în cazul acestor pacienți, dacă nu ar fi fost vaccinați. Important de remarcat, studiul derulat de Maccabi nu a avut și un grup de control, așa cum se obișnuiește în toate cercetările științifice. Imunologul Cyrille Cohen, profesor la Universitatea Bar Ilan, a precizat că dacă populația generală a Israelului este tratată drept un grup de control, unul ”imperfect”, atunci se poate trage concluzia că vaccinul depășește eficiența de 95% estimată de Pfizer după studiul clinic.

Alte date încurajatoare


Preluat de la: Publika.md