După mai multe mesaje critice venite de la București în adresa Chișinăului, Premierul Ion Chicu a ieșit la rampă, negăsind nimic mai inspirat decât să vină cu o replică stupidă în adresa Președintelui Klaus Iohannis, spunând că „nu-l privește ce spune președintele României”.
Este cel puțin ciudat că pe Șeful Guvernului de la Chișinău „nu-l privește” ce spune Președintele țării, care este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Dacă pe Premierul R. Moldova nu-l privește, pe cine privește?
Consilierii premierului I. Chicu ar fi putut să-i explice, că înainte de a începe cu „replicile” și „supărările” să țină cont de faptul că schimburile comerciale dintre România și Republica Moldova au atins, anul trecut, un vârf istoric, depășind un miliard de dolari, iar întreg spațiul comunitar (UE) acoperă mai mult de 70% din ceea ce înseamnă schimburile comerciale pe care Republica Moldova le are cu restul lumii.
Dincolo de relațiile economice ordinare între agenți economici din România și RM care au dus la creșterea relațiilor economice, Guvernul României prin instituțiile sale a finanțat o serie întreagă de domenii vitale pentru RM.
– O mie de grădinițe din R. Moldova au fost renovate din banii cetățenilor români.
– Sute de unități de transport pentru elevii din toate raioanele RM.
– Mii de burse oferita anual, ce permit tinerilor din RM să facă studii europene gratuit.
– SMURD-ul a salvat zeci de vieți în RM. Au fost renovate zeci de secții din diverse spitale.
– A donat 1 milion de euro doar pentru renovarea fațadei clădirii Sălii cu Orgă, unul dintre cele mai importante clădiri din centrul istoric al Chișinău.
De ce atunci, dle Chicu, când Românii au decis să dea bani R. Moldova pentru grădinițe și SMURD n-ați spus că „ nu vă privește ce … România”? De ce nu au renovat Guvernele de la Chișinău – 1000 de școli, să ne arate și nouă cetățenilor cât de performanți sunt? De ce nu cumpărați chiar acum sute de unități de transport pentru elevii care încă nu beneficiază de ele? De ce nu cumpărați voi câteva elicoptere care să meargă să salveze viețile cetățenilor Republicii Moldova? De ce nu „donați” 1 milion de euro pentru a renova și interiorul Sălii cu Orgă? Lista întrebărilor poate continua…
Republica Moldova are o economie primitivă cu un PIB mai mic decât cel al județului Prahova din România. În cei 30 de ani de existență, „stataliștii” de pe malurile Bîcului au făcut bine doar lucruri – s-au rățoit scuipând venin în adresa României și au furat ca în codru. Politicienii și partidele au asasinat economia țării prin tot felul de idei inepte de a construi nu știu câte aeroporturi pe lângă sate depopulate sau autostrăzi cu 8 benzi într-o țară în care autoritățile locale nu-s capabile să ofere nici măcar apă potabilă.
În acest context, declarația Premierului Chicu adresată Președintelui Iohannis nu este doar nesimțită, ci de-a dreptul iresponsabilă. Când guvernezi cea mai săraca și mai disperată țară de pe continentul european, iar partenerii care te-ar putea ajuta sunt tot mai puțini, să umbli umflat în pene – este o prostie, care din păcate a devenit un reflex al clasei noastre politice, incapabile să furnizeze propriilor cetățeni ceva mai mult decât mutre vajnice și promisiuni deșarte.
Această construcție statală slabă, dar cu politicieni grași, se mai ține pe lina de plutire grație cetățeniei române pe care statul român o oferă cu atâta generozitatea, tuturor celor din RM, indiferent de limbă, etnie, confesiune. Dacă cetățenii români (cu dublă cetățenie desigur) ar înceta mâine să trimite bani în R. Moldova, ar surveni o veritabilă criză umanitară.
O mostră clasică de mârlănie a constituit-o refuzul de a invita reprezentanții Ambasadei României, la spectacolul de gală dedicat Zilei Culturii Naţionale de la Sala cu Orgă, clădire renovată cu bani oferiți de contribuabilii români.
*****
România, se pare, încearcă acum să identifice căi să ajute direct cetățenii RM pentru că la nivel bilateral lucrurile par a fi înghețate. Același lucru îl va face UE și SUA. Speranța multora a fost ca un Guvern tehnocrat va încerca să lucreze independent de Dodon în politica externă, dar deocamdată se pare că Premierul și-a asumat rolul de susținător deschis al politicii externe promovate de Igor Dodon. În aceste condiții vulnerabilitatea regimului de la Chișinău devine tot mai vizibilă. Dodon în 2020 – are nevoie de banii occidentali (UE, România, SUA) pentru ca Guvernul Chicu să plătească pensiile și salariile. Pozele cu Vladimir Putin și promisiunile despre râurii de lapte care curg prin stepele mongole nu vor umple frigiderele moldovenilor.
ARHIVA TIMPUL
22 ianuarie 2020
Preluat de la: Timpul.md