Aureliu Ciocoi explică de ce au fost amânate şedinţele Guvernului şi spune cât timp va asigura interimatul funcției de premier

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a dat asigurări că este cvorum pentru desfăşurarea şedinţelor de Guvern, în lispa celor trei miniștri care au plecat odată cu Ion Chicu. Totodată, prim-ministrul spune că şedinţele Cabinetului de miniştri au fost amânate din motiv că se aşteaptă decizia Curţii Constituţionale cu clarificări privind funcţionalitatea unui guvern interimar.

„Am examinat posibilitatea convocării şedinţei de Guvern săptămâna trecută. Cvorum există, dar în cadrul şedinţei interne la Guvern s-a decis să amânăm şedinţele Executivului în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale, ca să ştim exact care este mandatul unui Guvern interimar, ce putem adopta şi ce nu putem adopta. Cadrul legislativ este unul restrictiv când vine vorba despre mandatul unui Guvern interimar. Este o lacună juridică în cadrul nostru legal pentru care şi bănuiesc că preşedintele ţării s-a adresat Curţii Constituţionale ca clarificări în ce priveşte funcţionalitatea unui Guvern interimar „, a declarat Aureliu Ciocoi.

Întrebat dacă cei trei miniştri pentru care şeful statului, Maia Sandu, a refuzat să semneze decretele privind demisia, vin la muncă, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că nimeni nu poate obliga un funcţionar să-şi exercite în mod forţat funcţia.

„E decizia lor personală. Nimeni nu poate obliga un funcţionar s-au un demnitar să-şi exercite în mod forţat funcţia. Ei sunt angajaţi deja în alte funcţii. Respectiv, ministerele care au rămas fără conducător, sunt conduse de către secretarii de stat”, a declarat Ciocoi.

Totodată, Aureliu Ciocoi a spus că nu vrea să asigure interimarul funcției de premier pentru o perioadă lungă de timp, întrucât Moldova are nevoie de un guvern cu mandat deplin: „Mandatul interimar al unui Guvern face Guvernul, practic îl duce la incapacitatea gestionării efective și eficiente a treburilor statului”.

Citeşte şi: Adio, dar mai rămâneți. Maia Sandu refuză să semneze decretele privind demisia celor 3 miniștri care au plecat odată cu Chicu

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională, în care a cerut verificarea constituționalităţii mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.  

Potrivit Maiei Sandu, Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale.


Preluat de la: Publika.md