Peste 500 de câini dintr-un adăpost aflat într-o pădure din Capitală riscă în orice moment să ajungă din nou în stradă. Şi asta pentru că proprietara nu mai are bani să-i întreţină. În plus, de ani buni, femeia nu poate obţine de la autorităţile locale o autorizaţie de activitate şi nici alt teren pentru azil. Necesitatea de a muta azilul a apărut după ce apicultorii din vecinătate i-au tăiat curentul şi apa, supăraţi din cauza zgomotului şi a mirosului neplăcut.
Galina Cighir ne-a spus că se teme că într-o zi va fi nevoită să deschidă poarta de la adăpost, pentru că a ajuns la limita puterilor. A început să aibă grijă de patrupezi acum 30 de ani, când a salvat un cățeluș găsit în stradă. Cu timpul, tot mai mulţi oameni i-au adus animale abandonate de stăpâni, unele fiind bolnave, torturate sau accidentate.
„Oamenii tot ne aduc şi ne aduc câini. Chiar ieri, o domnişoară a venit cu doi câinişori pe care i-a găsit într-o trecere subterană.”, a povestit proprietara azilului de câini, Galina Cighir.
De meserie inginer constructor, femeia a lăsat munca prestigioasă pentru a îngriji animalele fără adăpost. Acum, a ajuns să nu mai aibă niciun ban, pentru că donații sunt puţine, iar cheltuielile prea mari.
„Avem nevoie de câţiva angajaţi, pentru că doar o singură persoană nu poate avea grijă de 500 de animale. Muncitorul nostru merge, în fiecare zi cu maşina lui veche şi aduce câte 500 de litri de apă de la un izvor. Noaptea, în pădure, fără lumină e periculos.”, a menţionat proprietara azilului de câini, Galina Cighir.
Contactat pentru o reacţie privind deconectarea adăpostului de la curent şi apă, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor, Ion Maxim, ne-a spus că acesta s-ar afla ilegal pe terenul care le aparţine încă din perioada sovietică. În plus, el spune că regulile sanitar-veterinare interzic amplasarea unor astfel de adăpost în apropiere de albini.
La rândul ei, Galina Cighir spune că, de mai multe luni, aşteaptă o decizie a CMC, după ce i s-a promis un teren pentru construcţia unui nou adăpost lângă Necropolă. Pe de altă parte, directorul interimar al Regiei Autosalubritate, Dumitru Vulpe, susţine că în buget nu sunt suficienți bani pentru întreţinerea tuturor câinilor vagabonzi din Capitală, aşa că Galina Cighir ar trebui să găsească singură soluţii.
Cei care vor să-i ofere ajutor pot suna la numărul de telefon 067 204 797.
Preluat de la: Publika.md