Ouăle şi carnea de pasăre din Moldova nu vor ajunge degrabă pe piaţa Uniunii Europene. Şi asta pentru că experţii Comisiei Europene, care urmau să verifice în anul curent tehnologiile de producere şi reformele implementate în acest sens, şi-au amânat vizita în ţara noastră din cauza pandemiei de COVID-19.
În prezent, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, doar trei producători de carne de pasăre şi ouă din Moldova sunt gata să exporte produsele pe piaţa comunitară.
La ferma de la păsări din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău, sunt produse zilnic în jur de 100 de mii de ouă. Proprietarul spune că investiţiile făcute până acum se ridică la zeci de milioane de lei, iar condiţiile de creştere corespund cerinţelor europene.
„Sunt cuşti euro, de ultimă generaţie care permit o încăpere mai largă. Au gazon artificial, au bare pentru a se urca pe ele. Le permite păsărilor să se relaxeze. În consecinţă o să iasă un produs calitativ şi bun”, a spus fermierul din Ciorescu, Chişinău, Sandu Scutaru.
Păsările primesc hrană ecologică, pregătită la moara proprie, iar ouăle şi carnea sunt comercializate în magazinele din ţară. Sandu Scutaru este convins că exportul pe piaţa europeană îi va aduce noi oportunităţi de dezvoltare.
„Din cauza suprasolicitării ouălor în Republica Moldova, preţul pe piaţa noastră a căzut. Respectiv e foarte rău pentru noi pentru că nu putem face un pas înainte pentru a ne dezvolta.”, a menționat fermierul din Ciorescu, Chişinău, Sandu Scutaru.
Până în prezent, cerinţele înaintate de UE pentru exportul de carne de pasăre şi ouă au fost îndeplinite în proporţie de 90 la sută, spun autorităţile.
„Noi avem, ca ţară unele obligaţiuni şi unele acţiuni care le avem în sarcină pentru a fi realizate. Cât şi agentul economic pe de altă parte, este obligat, să-şi aducă în concordanţă unitatea de producere în conformitate cu cerinţele impuse de comunitatea europeană”, a afirmat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Tatiana Nistorică.
O cerinţă a UE care nu a fost implementată încă este construcţia unei unităţi de procesare a resturilor rămase după sacrificarea animalelor şi păsărilor. Autorităţile urmează să împrumute 13,5 milioane de lei de la Banca Mondială pentru acest proiect. În 2019, la fermele avicole şi în gospodăriile ţărăneşti au fost crescute peste 4 milioane de păsări, iar producţia de ouă a ajuns la 700 de milioane de bucăţi.
Preluat de la: Publika.md