Statistici îngrijorătoare: tot mai multe adolescente cu vârste între 15 şi 17 ani rămân însărcinate şi decid să facă avort. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, 166 de tinere au făcut întreruperi de sarcină, cu aproape 20 la sută mai multe decât în 2018.
Pe de altă parte, specialiştii spun că numărul în creştere s-ar explica prin faptul că avorturile au început să fie raportate corect. Potrivit Directorului Centrului de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive, Rodica Comendant, alarmant e şi faptul că aceste întreruperi de sarcină pot avea consecinţe grave.
RODICA COMENDANT, director al CIDSR:„Continuă să se facă întreruperi de sarcină cu metode invalidizante, cu metode care le pun acestor fetiţe sănătatea reproductivă şi capacitatea de a deveni gravide sub lovitură. Mă refer la faptul că cam o treime din aceste avorturi continuă să se efectueze prin dilatare şi chiuretaj.”
Statisticile mai arată că, în medie, 2.500 de adolescente devin mame anual, un număr constant în ultimii ani. Specialiştii avertizează că naşterea la o vârstă fragedă poate însemna încetarea dezvoltării tinerei mame ca personalitate.
RODICA COMENDANT, director al CIDSR:„Deseori aceste fetiţe devin victime ale violenţei domestice fiindcă această familie nu are stabilitatea materială sau nu este pregătit aşa să fie familie. Deseori devin victimele traficului fiindcă în dorinţa de a câştiga nişte bani, aceste adolescente fac totul ce este posibil.”
În Republica Moldova sunt 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care oferă servicii medicale şi de consiliere psihologică.
Preluat de la: Publika.md